Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Borgman (Alex van Warmerdam, NL 2013)

Borgman

Alex van Warmerdam / NL, BE, DK, 2013 / 112 min.

In de competitie van Cannes opgenomen thriller waarin buitenstaander Borgman arriveert in de omheinde lanen van een villawijk – het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond een arrogant, welgesteld echtpaar. Met nagesprek en boekpresentatie van Peter Verstraten.

poster Borgman (Alex van Warmerdam, NL 2013)

In Borgman speelt de Vlaamse acteur Jan Bijvoet Camiel Borgman, een charismatische zwerver die zich opdringt aan een welvarende familie in een villawijk. Binnen mum van tijd weet hij de gezinsleden tegen elkaar op te zetten en doen moord en doodslag hun intrede. Is hij een buitenaardse demon, de belichaming van onze angsten of een onopvallende vertegenwoordiger van het Kwaad?

Van Warmerdam schetst een verwarrend portret van een man die andermans levens hardhandig op stelten zet. Voor zijn zwartgetinte vertelling liet de regisseur zich naar eigen zeggen inspireren door markies De Sade, die leert dat het menselijk voorstellingsvermogen "kamers kan betreden waar je nog nooit bent geweest".

Het camerawerk is van de hand van Tom Erisman, de muziek van Vincent van Warmerdam. Tot de cast behoren ook Hadewijch Minis en Pierre Bokma.

De internationale vakpers waardeerde Van Warmerdams film als ‘sluwe, ontregelende, soms hilarische thriller’(Variety) en als ‘een eigenzinnige studie naar de onverbiddelijke greep van het kwaad’ (Hollywood Reporter).

Boekpresentatie Peter Verstraten

Bij de vertoning van vrijdag 2 december wordt het nieuwste boek van Peter Verstraten ten doop gehouden.

In 'Spookbeeld van de vrijheid: 10 films van Alex van Warmerdam' richt Verstraten zich op op 'thematische obsessies' in Van Warmerdams cinema, zoals het verzet van de regisseur tegen psychologisch realisme en zijn fascinatie met rollenspel. Tevens gaat Verstraten in op het verschil tussen (zwarte) humor en grappen, en stelt hij zich de vraag hoe de films zich verhouden tot Van Warmerdams idee dat hij een 'calvinistische katholiek' is.

'Spookbeeld van de vrijheid: 10 films van Alex van Warmerdam' (176 pag.) verschijnt bij International Theatre & Film Books.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Alex van Warmerdam

Productiejaar

2013

Productieland(en)

NL, BE, DK

Originele titel

Borgman

Lengte

112 min.

Taal

Dutch

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Borgman (Alex van Warmerdam, NL 2013)
still Borgman (Alex van Warmerdam, NL 2013)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op