Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Böse Spiele - Rimini Sparta (Ulrich Seidl, AT 2023)

Böse Spiele – Rimini Sparta

Ulrich Seidl / AT, DE, FR, 2023 / 205 min.

De flamboyante, aan lager wal geraakte schlagerzanger Richie Bravo en zijn veel schuchterder broer Ewald, elektrotechnicus in de Roemeense provincie, speelden de hoofdrol in Rimini en Sparta. Nu brengt Seidl ze samen met de dementerende vader – het resultaat is aangrijpend.

poster Böse Spiele - Rimini Sparta (Ulrich Seidl, AT 2023)
Zes jaar geleden wilde de regisseur (Im Keller, Paradies: Hoffnung) een wijd uitwaaierend verhaal filmen over drie generaties, belichaamd door Richie, Ewald en hun strenge vader, een Oostenrijker met nogal hardop beleden fascistische sympathieën.

De meer dan drie uur durende film kwam er, maar was niet wat Seidl ervan had gehoopt. Hij haalde het materiaal uit elkaar en presenteerde in 2022 de twee opzienbarende speelfilms Rimini, over de ietwat verlopen schlagerzanger Richie, en Sparta, over het leven van Ewald die worstelt met pedofiele verlangens.

Eerlijk portret

Böse Spiele - Rimini Sparta brengt de lotgevallen van de twee broers samen in een vertelling waarin achtereenvolgens de focus ligt op Richie die voortstommelt in een winters Rimini, Ewald die jonge kinderen begeleidt, en de relatie met de dementerende vader wiens bewondering voor de nazi’s misschien na-echoot in Ewalds enthousiasme voor het met ontbloot bovenlijf sporten in de openlucht.

De zoons en de vader leven desolate levens, stelde Seidl in een van zijn toelichtingen. Hun familieband is geërodeerd, ze zijn eenzaam en/of worstelen met een maatschappelijk nauwelijks getolereerde seksuele geaardheid. Dat klinkt somber, maar is in lijn met hoe het leven echt is, betoogt Seidl. Böse Spiele… is vooral een eerlijk, niet-moraliserend portret van mannen die niet slecht en niet goed zijn, maar vol tegenstrijdigheden zitten – echte mensen dus.

Details

This movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Ulrich Seidl

Productiejaar

2023

Productieland(en)

AT, DE, FR

Originele titel

Böse Spiele – Rimini Sparta

Lengte

205 min.

Taal

German, Italian, Romanian

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

still Böse Spiele - Rimini Sparta (Ulrich Seidl, AT 2023)
still Böse Spiele - Rimini Sparta (Ulrich Seidl, AT 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op