Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Phytography (Karel Doing, GB 2020)

Botanical Short Films

Cinema Ecologica

Bladeren beelden laten maken op een emulsielaag, een eik die een kamer binnendringt of wonderlijke wezens in het laatste restje oerbos – bomen en mensen ontmoeten elkaar in de korte films van Michiel van Bakel, Roderick Hietbrink, Anna Abrahams, Ben Rivers en Karel Doing. 

poster Cinema Ecologica: Botanical Short Films
We omarmen boomstammen, plukken paddestoelen of bouwen een boomhut: in het bos vindt de mens zichzelf. In de vijf korte films van vanmiddag blijken mensen raadselachtig verbonden met het bos en de natuur, of het nu met inzet is van een scannercamera, de goeie ouwe 16mm-Bolex of de emulsielaag van het filmnegatief.

Programma

 • still Forest Paths (Michiel van Bakel, NL 2018)

  Forest Paths (Michiel van Bakel, NL 2018, 4')

  Een verwrongen, betoverende wandeling door een bos. Geanimeerde stilstaande foto's onthullen beweging en licht op de bospaden die anders voor het menselijk oog onzichtbaar zouden zijn. Van Bakels 'scanner-camera' breidt het menselijk zicht uit: wat is het verschil tussen de waarneming van een vliegend insect of een mens?

 • still The Living Room (Roderick Hietbrink, NL 2011)

  The Living Room (Roderick Hietbrink, NL 2011, 8')

  De privésfeer van een Nederlandse huiskamer wordt verstoord door een enorme eik die langzaam de kamer binnendringt, in een zowel realistische als absurde confrontatie van boom en huis.

 • still 5 Walks. Hercynia Silva (Anna Abrahams, NL 2008)

  5 Walks. Hercynia Silva (Anna Abrahams, NL 2008, 16')

  De gruwel en luister van het laatste restje Noord-Europese oerbos roept een geschiedenis op van jagen, vluchten en ontmoetingen met wonderlijke wezens.

 • still Ah, Liberty! (Ben Rivers, GB 2008)

  Ah, Liberty! (Ben Rivers, GB 2008, 20')

  Impressionistisch portret van een afgelegen plek in een overweldigend ruig landschap waarin een familie het natuurlijke leven leeft. Gefilmd in grofkorrelig 16mm-Cinemascope (zwartwit) en met de hand ontwikkeld.

 • still Phytography (Karel Doing, GB 2020)

  Phytography (Karel Doing, GB 2020, 8')

  Een duik in de rijke en gevarieerde chemie van de plantenwereld. Doing liet zijn collectie plantaardige ‘objets trouvés’ door middel van een eenvoudig chemisch proces afdrukken maken op de emulsielaag van een filmnegatief: vormen, kleuren en ritmes vlinderen over het filmdoek en trekken de kijker een wereld binnen voorbij spraak en taal.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2021

Lengte

56 min.

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica
still 5 Walks. Hercynia Silva (Anna Abrahams, NL 2008)
still Ah, Liberty! (Ben Rivers, GB 2008)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

  Janis Rafa

  Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op