Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Brainwashed Sex Camera Power

Brainwashed: Sex-Camera-Power

Nina Menkes / US, 2022 / 108 min.

Opgebouwd rond Nina Menkes’ lezing ‘Sex and Power: The Visual Language of Oppression’ ontleedt deze essayistische documentaire aan de hand van beeldfragmenten de alomtegenwoordige objectivering van vrouwen in films.

poster IDFA 2022

In haar lezing ‘Sex and Power: The Visual Language of Oppression’ ontleedt filmmaker Nina Menkes de manier waarop de visuele taal van films veelal een instrument is van de heteroseksuele, mannelijke blik. Beelden van die opzienbarende lezing vormen het raamwerk van deze documentaire, geïllustreerd met ongeveer 175 filmclips en interviews met filmmakers als Catherine Hardwicke en Julie Dash, en filmtheoreticus Laura Mulvey, wier beroemde essay over de male gaze de basis vormt van Menkes’ analyse.

Aan de hand van beeldfragmenten uit onder meer klassiekers als Raging Bull en Lost in Translation, maar ook cultfilms als Superfly betuigt Menkes dat vrouwen systematisch anders worden gefilmd dan mannen. Via bijvoorbeeld shotcompositie en belichting wordt de vrouw steeds weer in de rol geplaatst van passief lustobject. Menkes stelt dat die voortdurend herhaalde verbeelding van vrouwen in fictie niet onschuldig is. Door een lijn te trekken naar genderdiscriminatie op de werkvloer en (seksueel) geweld tegen vrouwen, toont ze de maar al te reële weerslag van dat alomtegenwoordige beeld.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Nina Menkes

Productiejaar

2022

Productieland(en)

US

Lengte

108 min.

Taal

English, French

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op