Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Bram fischer 36000513 st 3 s high

Bram Fischer (An Act of Defiance)

In het Zuid-Afrika van 1963, waar de onvrede tegen de ongelijkheid groeit, worden op een middag in het dorpje Rivonia bij een inval de kopstukken van het ANC opgepakt. Aan deze groep wordt een negende lid, dat al eerder gevangen genomen was toegevoegd: Nelson Mandela. Er is het blanke regime veel aan gelegen om de groep als voorbeeld te stellen en tot de doodstraf veroordeeld te krijgen.

Bram fischer 36000513 ps 1 s high

Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neemt hun verdediging op zich. Wat het regime niet weet is dat Fischer eigenlijk de tiende verdachte had moeten zijn. Dat is de start van een proces waarin Bram Fischer heikele paden bewandelt. Wanneer de geheime politie gaandeweg Bram Fischers dubbelrol ontdekt, komt hij voor een moreel dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid en dat van zijn gezin?

(Filmdepot)

“…spannende thrillervorm…scherpe rechtbankscènes…boeiend…een knap, ingetogen, maar geen moment fletse hoofdrol voor Peter Paul Muller…overtuigend…tot in de details realistisch… (**** De Volkskrant)

“…minutieus gecomponeerde en krachtige film…historische werkelijkheid komt perfect tot leven…waarschijnlijk de beste film die Jean van de Velde tot nu toe heeft gemaakt…fantastische hoofdrol van Peter Paul Muller. Geen woord, geen gebaar te veel… (**** Trouw)

“…doorwrocht rechtbankdrama…dat het leven van Fischer volledig recht doet. Het is een van zijn beste films, deels door de sublieme vertolking van Peter Paul Muller... Muller maakt van Fischer een perfect stoïcijns personage dat onder grote druk staat. Zijn beheersing van het Zuid-Afrikaans dwingt bewondering af. (**** Algemeen Dagblad)

Details

Bram fischer 36000513 st 1 s high
Bram fischer 36000513 st 5 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op