Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Bakhtyar Khudojnazarov / TJ, 1991 / 99 min.

In de charmante tragikomedie Bratan reizen twee broers uit de stad in een gammele goederentrein door Centraal-Azië op weg naar hun vader, een arts, hopend op een beter leven. De film van de Tadzjiekse regisseur Bakhtyar Khudojnazarov is digitaal gerestaureerd. 

poster Bratan (Bakhtyar Khudojnazarov, SU 1991)

De zeventienjarige Farukh en de zevenjarige Azamat zijn twee broers uit een klein Tadzjieks stadje, opgevoed door hun grootmoeder nadat hun ouders uit elkaar zijn gegaan. Ze besluiten naar hun vader in een verre stad te reizen, waar hij als arts in een sanatorium werkt. Hun treinreis door Tadzjikistan brengt hen over heuvels en bergen, steden en dorpen, tot aan de Afghaanse grens.

Met zeer weinig geld wist de Tadzjiekse regisseur zijn charmante debuutfilm te maken, vol subtiele humor en fantastische beelden van een puffende oude locomotief die het uitgestrekte steppeachtige landschap doorkruist.

Eye heeft bijgedragen aan de digitale restauratie van Bratan, die geïnitieerd en uitgevoerd werd door Veit Helmer Filmproduktion. Veit Helmer (Tuvalu, Absurdistan) was bevriend met de Tadzjiekse regisseur Bakhtyar Khudojnazarov. Khudojnazarov overleed in 2015 op 49-jarige leeftijd. Andere bekende films van hem zijn Kosh ba kosh (Zilveren Leeuw, Venetië 1993) en Luna Papa (1995).

Bratan wordt door Eye Filmmuseum ook landelijk uitgebracht.

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 9 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Bakhtyar Khudojnazarov

Productiejaar

1991

Productieland(en)

TJ

Originele titel

Bratan

Lengte

99 min.

Taal

Russian, Tajik

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Bratan (Bakhtyar Khudojnazarov, SU 1991)
still Bratan (Bakhtyar Khudojnazarov, SU 1991)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op