Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Breakfast at Tiffany's (Blake Edwards, US 1961)

Breakfast at Tiffany's

Blake Edwards / US, 1961 / 115 min.

In Breakfast at Tiffany’s (twee Oscars) speelt Audrey Hepburn een van haar beroemdste rollen als de gewiekste manipulator Holly Golightly, die haar dates op charmante manier geld afhandig weet te maken.

poster Breakfast at Tiffany's (Blake Edwards, US 1961)

Truman Capote schreef een roman over de fascinatie van een schrijver voor zijn buurvrouw, de extravagante Holly. Regisseur Blake Edwards was op zijn beurt gefascineerd door Capotes vertelling. Het resultaat was Breakfast at Tiffany's, 'een volkomen ongeloofwaardige, maar uiterst meeslepende vlucht in de verbeelding', aldus de New York Times.

Hoofdrolspeelster Audrey Hepburn kreeg een Oscarnominatie voor haar vertolking van de gewiekste manipulator Holly Golightly. Schrijver Paul Varjac (Georges Peppard) betrekt een appartement naast Holly Golightly, een New Yorkse 'socialite' die haar dates op charmante manier geld afhandig weet te maken. Ondanks zijn morele bezwaren voelt Varjac zich meteen aangetrokken tot de lichtvoetige Holly.

Stijlvol manipulatief

Audrey Hepburn is te zien in een van haar beroemdste rollen: die van de altijd charmante 'good time girl' met een voorliefde voor miljonairs, diamanten en wilde feestjes. Marilyn Monroe weigerde de rol, ze vond deze 'te gewaagd'; Hepburn - voorzien van elegante sigarettenpijp en galahandschoenen - greep de kans om met haar onschuldige imago af te rekenen. En met succes, want het publiek omarmde de nieuwe Hepburn in de rol van Holly, die al te menselijke zwakheden tentoonspreidt: ze rookt, drinkt en is stijlvol manipulatief.

Lof was er ook voor de Oscarwinnende muzikale score van Henry Mancini, die de muziek voor de Pink Panther-films zou schrijven. De stereotyperende bijrol van Mickey Rooney als buurman Mr. Yunioshi doorstond de tand des tijds minder goed. Tegenspeler Georges Peppard, eerder te zien in de verfilming van Jack Kerouacs bezwerende novelle over de existentialistische New Yorkse bohème, The Subterraneans (1960), kreeg later nog bekendheid door zijn optreden in tv-series als The A-Team.

De digitale restauratie van Blake Edwards' klassieker dateert van 2011 en werd uitgevoerd naar aanleiding van de 50e verjaardag van de film die in 1961 in première ging.

Vertoning bij The Capote Tapes, ook te zien in Eye.

Details

Regisseur

Blake Edwards

Productiejaar

1961

Productieland(en)

US

Originele titel

Breakfast at Tiffany's

Lengte

115 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

still Breakfast at Tiffany's (Blake Edwards, US 1961)
still Breakfast at Tiffany's (Blake Edwards, US 1961)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op