Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Bride of frankenstein 1

Bride of Frankenstein

James Whale / US, 1935

Het is misschien wel het grootste hybrismotief uit de horror en SF: mens schept leven uit dode materie. In het vervolg op Frankenstein zien we baron Henry Frankenstein de handen ineenslaan met Dr. Pretorius, het archetype van de mad scientist. Hun doel: een bruid voor het Monster in elkaar knutselen en de sterfelijkheid van de mens in het gezicht uitlachen terwijl de voltages juichend door het laboratorium knetteren. Op 4 nov geeft Floris Kaayk voorgaand aan de film een presentatie van zijn sciencefictionproject The Modular Body. 

Poster bride of frankenstein1

Vier jaar na de première van oerklassieker Frankenstein voorzag regisseur James Whale het clumsy blockheadmonster van een vrouwelijke wederhelft; weer zet Frankenstein zich aan de scheppingsarbeid, ditmaal vergezeld van een collega-onderzoeker, de bezeten dokter Pretorius, die eerder, al gin drinkend (“my only weakness”), erin is geslaagd homunculi (minimensjes) te creëren. Samen zetten ze de Bruid in elkaar, de zelfbouwvrouw die de eenzaamheid van het Monster moet opheffen.

expressionistische invloeden

Bride of Frankenstein werd net als de voorganger een klassieker, niet alleen vanwege het thema en Karloffs optreden (sprekend), maar ook door de fraaie, aan Metropolis en Das Cabinet des. Dr. Caligari herinnerende expressionistische sets, belichting en camerastandpunten.

lezing

Op 4 november geeft Floris Kaayk voorgaand aan de film een presentatie van zijn sciencefictionproject The Modular Body (voertaal Nederlands).

Wetenschapper Cornelis Vlasman experimenteert in zijn laboratorium met organische materialen. Wat als het menselijk lichaam geen gesloten systeem zou zijn, maar in plaats daarvan een modulair ontwerp met afzonderlijke delen? Met behulp van zijn eigen lichaamscellen creëerde hij een nieuw organisme met een kloppend hart, longen en verwisselbare ledematen. Hij noemt het OSCAR.

The Modular Body is een online sciencefictionarchief waarmee we fragmenten uit het onderzoek van Vlasman kunnen verkennen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

James Whale

Productiejaar

1935

Productieland(en)

US

Originele titel

Bride of Frankenstein

0

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

The Man Machine

Wat is er nog uniek aan de mens als een robot niet alleen onze handelingen kan imiteren maar kunstmatige intelligentie ons denkvermogen zelfs overtreft?

Lees meer
campagnebeeld The Man Machine
Bride of frankenstein 5
Bride of frankenstein 6
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op