Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Brief Encounter (David Lean, GB 1945)

Brief Encounter

David Lean / GB, 1945 / 85 min.

Een van de meest romantische films aller tijden. Hoe ver ga je als keurig getrouwde huisvrouw in je gevoelens voor een andere man? David Lean laat acteurs Trevor Howard en Celia Johnson schitteren in deze vertelling over een onmogelijke liefde.

poster Brief Encounter (David Lean, GB 1945)

Brief Encounter, door een Brits criticus eens treffend omschreven als ‘simplicity of true greatness’, bevat een intelligent en subtiel scenario van toneelschrijver Noel Coward, serieuze thematiek, indrukwekkende acteerprestaties en een rustige regie. Robert Krasker, ook verantwoordelijk voor het camerawerk in The Third Man, verzorgde de haarscherpe en sfeervolle zwart-witfotografie en Rachmaninovs ‘Tweede concerto voor piano en orkest’ werd efficiënt gebruikt als score.

Over David Lean

Sir David Lean (1908-1991) debuteerde in 1942 toen een unieke periode aanbrak waarin de Engelse cinema Hollywood links liet liggen en zich ontwikkelde tot een krachtige, in de eigen cultuur gewortelde bedrijvigheid waarin alledaagse verhalen over ordinary people de boventoon voerden. Brief Encounter, Leans vierde film, was een hoogtepunt in deze bloeiperiode.

In 1957 brak Lean met zijn ingetogen filmstijl en kreeg hij grote internationale bekendheid als maker van in Oscars grossierende, commercieel succesvolle epische spektakelstukken als The Bridge on the River Kwai, Lawrence of Arabia, Doctor Zhivago en A Passage to India. Inmiddels wordt Lean, die met zijn zestien films in totaal 29 Oscars won, gerekend tot de grootste en succesvolste Britse filmmakers.

Vertoning op 35mm uit de Eye-collectie.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

David Lean

Productiejaar

1945

Productieland(en)

GB

Originele titel

Brief Encounter

Lengte

85 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Brief Encounter (David Lean, GB 1945)
still Brief Encounter (David Lean, GB 1945)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op