Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Brief Encounters (Kira Moeratova, SU 1967)

Brief Encounters

Kira Moeratova / SUHH, 1967 / 96 min.

Kira Moeratova’s tweede lange speelfilm is een vrij meanderend portret van een driehoeksverhouding, met Moeratova zelf in de hoofdrol. Object van verlangen is de aantrekkelijke geoloog Maxim, vertolkt door zanger/undergroundheld Vladimir Visotski.

poster Brief Encounters (Kira Moeratova, SU 1967)

Maxim, een vrijgevochten intellectueel die als geoloog de Sovjet-Unie doorkruist, wordt bemind door twee vrouwen. In Odessa is er Valentina, geslaagde carrièrevrouw binnen de sovjetbureaucratie, en in een van de dorpen die Maxim bezoekt is er Nadja, het mooie, jonge, wat naïeve plattelandsmeisje.

Als Nadja naar de stad trekt om Maxim te bezoeken neemt ze een baantje als huishoudhulp bij, per toeval, Valentina; de twee vrouwen vertellen elkaar over de man in hun leven – die een gedeeld object van verlangen blijkt.

Bittere humor

Brief Encounters was Moeratova’s tweede speelfilm en had alle karakteristieken die haar werk in de Sovjettijd ‘verdacht’ maakte. De vertelling zit vol flashbacks, breuken in de tijd en verloopt niet altijd lineair logisch. De film werd geproduceerd door Odessa Film en enkele jaren geleden gerestaureerd door het Dovzhenko Centre in Kyiv.

De elliptische stijl – sommige recensenten repten van een Sovjet-variant op de nouvelle vague – de onbekommerde naaktscènes en de bittere humor gingen in tegen de sociaal-realistische voorkeuren van de censor. Die wenste een positief beeld van het leven in de Sovjet-Unie, waar het proletariaat zingend, dansend en lachend de fabrieken en kolchozen bemande.

Kira Moeratova (1934-2018) maakte twintig films in een volkomen eigenzinnige stijl. Dat kwam haar duur te staan: veel van haar werk belandde op de plank. Pas tijdens de perestrojka onder Michail Gorbatsjov kwamen haar films in roulatie. Haar bekendste film, Het asthenisch syndroom (1989) won de Zilveren Beer van het filmfestival van Berlijn.

Op 9 mei wordt de voorstelling ingeleid door filmmaakster Julia Kozireva. Ze was regie-assistent bij Moeratova's Melody for a Street Organ (2009), een ervaring die van grote invloed was op haar werk.

De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar het Oleksandr Dovzhenko National Centre, het grootste Oekraïense filmarchief.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Kira Moeratova

Productiejaar

1967

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Korotkie zustrichi

Lengte

96 min.

Taal

Russian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Brief Encounters (Kira Moeratova, SU 1967)
still Brief Encounters (Kira Moeratova, SU 1967)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op