Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Battleship Potemkin / Pantserkruiser Potemkin / Bronenosets Potjomkin (soundwave)

Bronenosets Potyomkin

Sergei Mikhailovich Eisenstein / SUHH, 1925 / 75 min.

Ensemble Modelo62 maakt live een opwindende soundtrack bij Eisensteins beroemde film, boegbeeld van de sovjet-avant-garde. Klarinetten, slagwerk, violen, elektronische geluiden en live geluidseffecten begeleiden Potemkins hyperdynamische montage.

poster Battleship Potemkin / Pantserkruiser Potemkin / Bronenosets Potjomkin

Als de officieren van Pantserkruiser Potemkin (spreek uit: ‘Potjomkin’) de matrozen bedorven vlees voorzetten, is de maat vol. De kapitein dreigt met executie van de manschappen, maar misrekent zich. De haat tegen het hardvochtige tsaristisch regime is zo groot dat de bevolking van Odessa de matrozen steunt en de straat opgaat. De troepen van de tsaar openen het vuur.

Pantserkruiser Potemkin (1925) was een opdrachtfilm naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de neergeslagen Russische Revolutie van 1905. De film werd wereldberoemd vanwege Eisensteins dynamisch-agitatorische montage, die brak met de lineaire vertelstructuur uit het theater. De scène waarin een kinderwagen de trappen af stuitert is nog steeds iconisch en wordt op alle filmacademies onderwezen als voorbeeld van geslaagde 'crosscutting' montage.

Eisensteins vernieuwende aanpak was een vuistslag in het gezicht van conservatieve krachten in de kunst en verlegde definitief de koers van de filmgeschiedenis.

Nieuwe score

Ezequiel Menalled schreef voor Ensemble Modelo62 een nieuwe score bij Pantserkruiser Potemkin, die aansluit bij Eisensteins manier van monteren. Dat betekent: zoeken naar meerdere lagen die aansluiten bij de simultaniteit van gebeurtenissen, flashbacks en contrapunten. Het ensemble speelt live muziek met klassieke instrumenten als de viool, klarinet en cello, maar maakt ook elektronische geluiden gebaseerd op Potemkins originele soundtrack, en live geluidseffecten. Speciale aandacht is er ook voor de ingekleurde rode vlag die in 108 frames voorbijkomt.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Sergei Mikhailovich Eisenstein

Productiejaar

1925

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Bronenosets Potyomkin

Lengte

75 min.

Taal

no dialogue

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)

Why in Eye

Pantserkruiser Potemkin: een van de absolute klassiekers uit de periode van de stille cinema, met baanbrekende en schoolmakende montage van Sergej Eisenstein. Live begeleid met een gloednieuwe score door Ensemble Modelo62.

Martin de Ruiter
programmeur Eye

still Battleship Potemkin / Pantserkruiser Potemkin / Bronenosets Potjomkin
still Battleship Potemkin / Pantserkruiser Potemkin / Bronenosets Potjomkin

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op