Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Buck and the Preacher (Sidney Poitier, US 1971)

Buck and the Preacher

Sidney Poitier / US, 1971 / 102 min.

Dat het Wilde Westen niet uitsluitend het domein was van witte cowboys laat Sidney Poitiers zien in zijn komische versie van de klassieke western. Poitier leidt een groep voormalige totslaafgemaakten naar nieuw land, Harry Belafonte schittert als charmante neppriester, en de native americans schieten de karavaan te hulp.

poster Buck and the Preacher (Sidney Poitier, US 1971)
Een nieuw leven opbouwen op de vruchtbare grond van de prairies in het Westen, dat lijkt een aantal vrijgemaakte zwarte plantagearbeiders een goed idee. Om hun karavaan te leiden roepen ze de hulp in van Buck (Poitier), die als gids optreedt.

Er is echter een probleem: de voormalige slavenhouders willen hun werkkrachten niet laten gaan. Met hulp van de vrijgevochten oplichter, charmeur en priester van de High and Low Orders of the Holiness Persuasion Church (Belafonte) zet de karavaan zich toch in gang.

Pakkende westernkomedie

Bij uitbreng in 1972 werd Sidney Poitiers regiedebuut welwillend ontvangen; Vincent Canby, toonaangevend filmcriticus van de New York Times, zag geen meesterwerk in de traditie van Howard Hawks of John Ford, maar wel een pakkende westernkomedie die hij doopte tot exponent van een nieuwe genre, de ‘Soul Western’.

Lof was er ook voor de perspectiefwisseling – leidende zwarte personages in een voormalig wit domein – en, vooral, voor het optreden van Belafonte als hartveroverend onbetrouwbare Man van God.

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Sidney Poitier

Productiejaar

1971

Productieland(en)

US

Originele titel

Buck and the Preacher

Lengte

102 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still Buck and the Preacher (Sidney Poitier, US 1971)
still Buck and the Preacher (Sidney Poitier, US 1971)
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)

’The slap heard around the world’

Voor ons online Magazine plaatste The Black Archives’ Isabelle Britto ‘the slap heard around the world’ uit In the Heat of the Night in een historische context. Waarom maakte deze klap zo’n indruk in 1967, en wat maakte Sidney Poitier zo’n bijzondere acteur?

Lees meer
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op