Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Bullet 1

Bullet & In the Billowing Night

Tijdens deze voorstelling zie je de korte film Bullet gevolgd door In the Billowing Night.

poster IDFA 2021
Tijdens deze voorstelling zie je de korte film Bullet gevolgd door In the Billowing Night.

Programma

 • Bullet (Maya Watanabe, NL/ES/JP/PE 2021) (10 min.)

  Een onheilspellend landschap vol diepe ravijnen, kartelige kraters en benige riffen. In Bullet verkent videokunstenaar Maya Watanabe de schedel van een van de vele niet-geïdentificeerde slachtoffers van de Peruaanse burgeroorlog (1980-2000).

  Aan de buitenkant is de schedel glad als marmer, op de barsten na rondom het kleine ronde kogelgat. Wanneer de camera via deze opening naar binnen dringt, blijkt de schedel de behuizing te zijn van een rotsachtig landschap vol diepe ravijnen, kartelige kraters en benige riffen. Hier en daar hangt een web waar een spin in huist. Het suizende, kabbelende geluidstapijt versterkt de onheilspellende sfeer.

  In Bullet verkent de in Nederland wonende Peruaanse videokunstenaar Maya Watanabe de schedel van een niet-geïdentificeerd slachtoffer van de burgeroorlog die van 1980 tot 2000 woedde in Peru. In deze strijd tussen staatsmilities, guerrillabeweging Sendero Luminoso (Lichtend Pad) en enkele andere facties vielen volgens een waarheidscommissie naar schatting 70.000 doden, voornamelijk onder de inheemse bevolking. Bullet is een krachtige getuige van dit verleden en van de verwaarloosde staat waarin de stoffelijke resten verblijven.

 • In the Billowing Night (Erika Etangsalé, FR 2021) (51 min.)

  In een film die mythe en herinnering samenbrengt, vertelt de vader van filmmaker Erika Etangsalé voor het eerst zijn verhaal. Een geschiedenis getekend door het koloniale verleden van Frankrijk en de ontworteling die dat veroorzaakte.

  Een zwijgzame man: dat is het beeld dat filmmaker Erika Etangsalé als kind had van haar vader, Jean-René. Nu doet hij voor haar camera voor het eerst zijn verhaal. Het is een verhaal van ontheemding die generaties teruggaat, van de kolonisatie en slavernij die zijn voorouders naar het eiland Réunion brachten tot het omstreden Franse overheidsprogramma BUMIDOM, dat hem als 17-jarige weer van dat eiland wegplukte.

  Terwijl Jean-René in een zonnig en kleurrijk Frankrijk de brokken van zijn verleden bijeenlegt, is ook het eiland vanaf de eerste seconden aanwezig in de film, gevangen in korrelige zwart-witbeelden van vulkaantoppen en bergflanken gehuld in mistflarden – beelden die zich hebben losgemaakt van de tijd, en waarin de grenzen tussen mythe, droom en herinnering vervagen.

  De film vertelt een zeer persoonlijk verhaal, dat tegelijk het verhaal is van velen die ontworteld zijn door kolonisatie. Door te vertellen neemt Jean-René langzaam weer bezit van die onverwerkte geschiedenis die zich in zijn lichaam heeft genesteld als een onbestemde pijn die wordt doorgegeven van generatie op generatie.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

71 min.

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Still In the Billowing Night
Still Bullet 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op