Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Burden of Dreams (Les Blank, US 1982)

Burden of Dreams

Les Blank / US, 1982 / 95 min.

Werner Herzogs Fitzcarraldo is, evenals Coppola's Vietnam-epos Apocalypse Now, een film die bij wijze van spreken smeekte om een making of. Documentairemaker Les Blank volgde Herzog naar het Amazonegebied en kreeg het spektakel min of meer cadeau.

poster Burden of Dreams (Les Blank, US 1982)

Na het zien van Burden of Dreams, over het moeizame productieproces van Fitzcarraldo, is één ding glashelder: films als deze zullen nooit meer gemaakt worden. Midden in de jungle van Peru blijkt de Duitse filmmaker al even bezeten als zijn door Klaus Kinski gespeelde hoofdpersoon, die een compleet stoomschip dwars door het oerwoud laat slepen om in the middle of nowhere een operahuis neer te kunnen zetten.

Desastreuze weersomstandigheden, oplopende spanningen tussen de inheemse figuranten en roekeloze pogingen om de boot een heuvel op te sjorren, maakten de productie tot een logistieke nachtmerrie.

Opvallend: notoire lastpak Kinski die als een doorgedraaide gek de set terroriseert, bleek niet eens de grootste uitdaging waarmee de filmmaker te kampen had. Dat was de natuur zelf, een formidabele, nietsontziende tegenstander in een gebied waar 'de Schepping nog niet af is' en 'alleen dinosaurussen ontbreken.' Herzogs eigen schepping kwam wel af, maar niet voor niets verzucht hij voor de camera: dit nooit weer.

De vertoning op 29 juli wordt voorafgegaan door de ludieke korte film Werner Herzog Eats His Shoe (1980) van dezelfde regisseur.

Op 14 september wordt Burden of Dreams vertoond met een inleidend programma door Dana Linssen (NRC) & Jan Pieter Ekker (Het Parool) genaamd De mythe van de vechtset. Klik hier voor meer informatie.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Les Blank

Productiejaar

1982

Productieland(en)

US

Originele titel

Burden of Dreams

Lengte

95 min.

Taal

English

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Burden of Dreams (Les Blank, US 1982)
still Burden of Dreams (Les Blank, US 1982)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op