Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Burning Days (Emin Alper, TR/NL/DE/FR/GR 2022)

Burning Days

Bekijk trailer

Emin Alper / TR, GR, DE, NL, 2022 / 130 min.

Film noir en anti-homofobieparabel in één: openbaar aanklager Emre buigt zich over een milieuschandaal en een verkrachting, diep in de Turkse provincie. Regisseur Emin Alper zet zijn protagonisten neer in een film noir-setting, waarbij de held zelf niet vrijuit gaat.

poster Burning Days (Emin Alper, TR/NL/DE/FR/GR 2022)

Emre, een ambitieuze jonge officier van justitie wordt naar een dorpje diep in Anatolië gezonden om onderzoek te doen. Wat is de oorzaak van het enorme gat in de bodem aan de rand van het dorp? Wie is verantwoordelijk voor de gebrekkige watervoorziening?

Alper zet zijn protagonisten neer in een hedendaagse film noir-setting, waarbij de held zelf niet vrijuit gaat: Emre gaat in op een uitnodiging van de burgemeester voor een feestje, terwijl hij als openbaar aanklager afstand moet bewaren van mogelijke verdachten in zijn onderzoek. De volgende ochtend wordt hij wakker met een kater van de raki en blijkt in zijn bijzijn een geestelijk labiel zigeunermeisje te zijn verkracht.

Met Burning Days schetst regisseur Emin Alper een sardonisch, spannend en sociaalkritisch portret van de provincie in Turkije, geschilderd in epische beelden. Het verwerven van macht, invloed en rijkdom staat voorop in een cultuur waarin autoritaire mannen de dienst uitmaken, corruptie welig tiert en achterdocht het conservatisme voedt.

Populisten

Emre laveert door een wereld die hem vreemd is en hem bedreigend voorkomt; zijn seksuele identiteit wordt gewantrouwd, de bestuurders van het dorp willen met alle mogelijke middelen een milieuschandaal toedekken.

De regisseur: “Ik wilde iets zeggen over Turkijke onder Erdogan, waarin anti-LHBTQI+-maatregelen dreigen te worden vastgelegd in de wet en autoritaire populisten met gevaarlijk eenvoudige oplossingen komen. We beleven een tijd waarin proto-fascistisch extreemrechts de politiek domineert. In de provincie wordt de agenda bepaald door nationalisme, agressie en homofobie.”

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Emin Alper

Productiejaar

2022

Productieland(en)

TR, GR, DE, NL

Originele titel

Kurak Günler

Lengte

130 min.

Taal

Turkish

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Burning Days (Emin Alper, TR/NL/DE/FR/GR 2022)
still Burning Days (Emin Alper, TR/NL/DE/FR/GR 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op