Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
05 bush mama 01

Bush Mama

Haile Gerima / US, 1977

De Ethiopisch-Amerikaanse regisseur Haile Gerima filmde als afstudeerproject een half documentair, half fictief verhaal over het politieke ontwaken van een jonge moeder in de  zwarte wijk Watts. Gerima was een van de leden van L.A. Rebellion, een groep geëngageerde filmers aan UCLA. Onderdeel van Looking for America: Black Lives on Screen.

Poster ce

In 1965 braken zware rellen uit in Watts, een grote zwarte wijk in Zuid-Los Angeles, waar de bevolking te lijden had onder armoede, gebrek aan scholing en sociale uitsluiting. Het was de tijd van de Civil Rights-beweging en het opkomende zwarte zelfbewustzijn – de omstandigheden waarin een groot deel van Amerika”s gekleurde bevolking leefde, bleken niet langer acceptabel, maar liefst 35.000 bewoners van Watts kwamen in opstand waarna het stadsbestuur de noodtoestand uitriep.

Haile Gerima studeerde in de jaren zeventig aan de UCLA, waar zich onder de naam L.A. Rebellion een groep onafhankelijke Afro-Amerikaanse, Caribische en Afrikaanse filmers en videomakers vormde die zich onder meer liet inspireren door de gebeurtenissen in Watts.

Als afstudeerproject koos Gerima een vertelling over de jonge zwarte moeder Dorothy wier echtgenoot T.C., een Vietnam-veteraan, thuiskomt uit de oorlog. Hem wacht geen heldenonthaal maar de gevangenis na arrestatie wegens een niet gepleegde misdaad. Dorothy is aangewezen op de uitkering, armoede en werkloosheid bepalen haar leven; langzaam maar zeker radicaliseert de jonge vrouw (vertolkt door actrice Barbara O. Jones).

Gerima filmde op straat, liet de acteurs improviseren en monteerde de opnamen tot een cinema vérité-achtig geheel met Godard-geïnspireerde, maatschapppijkritische boodschap.

Bush Mama werd geprezen om zijn eerlijkheid, experimenteel gedurfde vorm en gelaagde soundtrack, maar vond pas in 1979 een distributeur.

Vooraf de korte dansfilm Four Women (VS 1975, 7”), met muziek van muzikant en burgerrechtenactiviste Nina Simone. De regie was in handen van Julie Dash, medelid van de L.A. Rebellion Group.

“L.A. Rebellion: Creating a New Black Cinema” is een project van UCLA Film & Television Archive. Het kwam tot stand als onderdeel van “Pacific Standard Time: Art in L.A. 1945-1980”. De originele reeks was te zien in UCLA Film & Television Archive (oktober-december 2011) en werd samengesteld door Allyson Nadia Field, Jan-Christopher Horak, Shannon Kelley en Jacqueline Stewart.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Haile Gerima

Productiejaar

1977

Productieland(en)

US

Originele titel

Bush Mama

0

Drager

16mm

Onderdeel van

Looking for America

Eye werpt dit najaar een nieuwsgierige blik op de Verenigde Staten. Hoe verhoudt het aloude ideaal van een ‘land of the free and home of the brave’ zich met de weerbarstige werkelijkheid?

Lees meer
campagnebeeld Looking For America
Still1 3
Bush mama
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op