Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Bushman (David Schickele, US 1971)

Bushman

David Schickele / US, 1971 / 73 min.

Een Nigeriaanse student ontvlucht de burgeroorlog in zijn land en belandt in sixties-Californië, waar hij kennismaakt met racistisch Amerika. David Schickeles portret won in 1971 de prijs voor Beste speelfilm van het Chicago International Film Festival, nu te zien in 4K-restauratie. 

poster Bushman (David Schickele, US 1971)

Hoe ziet het leven eruit van een jonge Nigeriaanse dramastudent die de burgeroorlog in zijn land ontvlucht? Welke belevenissen vormen hem, hoe kijkt hij aan tegen zijn nieuwe habitat, het San Francisco van de eindzestigerjaren, waar de hippiecultuur welig tiert?

Dat waren de vragen die regisseur David Schickele wilden beantwoorden in zijn fictieve documentaire Bushman. Schickele, die voor het Vredeskorps van de VN in Nigeria had gewerkt en bevriend was geraakt met de dramastudent Paul Eyam Nzie Okopam, vroeg Okopam voor de hoofdrol in een vertelling gefilmd in de losse stijl van John Cassavetes.

Gaandeweg de opnamen werd het luchtig-komisch fictierelaas ingehaald door de werkelijkheid; Okopam werd gearresteerd bij een studentenstaking op het San Francisco State College.

Roerige tijden

Bushman is een indrukwekkend portret van de politiek roerige tijden rond ’68; in de VS waren er hevige studentendemonstraties, rassenrellen braken uit en het protest tegen de oorlog in Vietnam zwol aan – het land verkeerde praktisch op de rand van een burgeroorlog, constateerden de historici achteraf.

De 4K-restauratie en heruitbreng van Schickeles film uit 1971 laat ons die tijden herbeleven. Bushman is een snapshot van sixties-Amerika, met alle oproer, raciale vooroordelen, misverstanden en inspirerende counterculture-gebeurtenissen.

De hoogwaardige digitale restauratie werd uitgevoerd door University of California, Berkeley Art Museum, Pacific Film Archive en The Film Foundation.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

David Schickele

Productiejaar

1971

Productieland(en)

US

Originele titel

Bushman

Lengte

73 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Bushman (David Schickele, US 1971)
still Bushman (David Schickele, US 1971)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op