Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Cao guimaraes rivane neuenschwander quarta feira de cinzasepilogue 2006 courtesy the artist

Cao Guimarães – Artist Talk

Filmmaker en beeldend kunstenaar Cao Guimarães gaat aan de hand van enkele korte films in gesprek met filmcriticus Dana Linssen over zijn werk. De focus ligt op de manier waarop Guimarães' woonplaats Belo Horizonte hem inspireert en hoe hij soms in details een spiegel van grotere verhalen vindt. De voertaal is Engels.

Cao by flor

Net als Apichatpong Weerasethakul heeft Cao Guimarães een bijzonder oog voor de kleine gebeurtenissen, voorwerpen, kleuren en geluiden waar men normaal gesproken aan voorbij gaat; zijn kracht is het om in het gewone een terloopse poëzie te ontdekken. Minuscule insecten, zeepbellen, regendruppels, op de grond gevallen bloemblaadjes, voetafdrukken en pluisjes zwevend in de lucht bevolken zijn films.

vrijheid in de marge

De filmmaker heeft een voorkeur voor juist die plekken waar mensen wonen die vaak over het hoofd gezien worden: mensen die zich onttrekken aan het voorspelbare, gestructureerde leven zoals dat in een moderne, op kapitalistische leest geschoeide maatschappij geleefd behoort te worden. Mensen in de marge van de samenleving: daklozen, kluizenaars, maar ook kinderen die voor hem de vrijheid vertegenwoordigen om op hun eigen manier te leven, verstoken van gedragsregels. Guimarães spiegelt ons alternatieve wijzen van leven voor, creëert ruimte om los te raken van ons gestructureerde leven. Belangrijke elementen in zijn werk zijn ook het landschap en andere natuurlijke fenomenen zoals het zonlicht, het weer, de reflectie van licht op het water; bij Guimarães is de relatie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving niet hiërarchisch, maar getekend door een natuurlijke samenhang. Het werk van autodidact Guimarães speelt zich af op het raakvlak van cinema en beeldende kunst. Hoewel documentair van oorsprong lijken zijn beelden te zweven tussen een gekende werkelijkheid en een wereld waarin de verschillende zintuigen hun eigen gang gaan, los van de rationele beschouwing.

over de kunstenaar

Cao Guimarães” films en installaties waren onder meer te zien op de filmfestivals van Locarno, Cannes, Rotterdam, Sundance en Venetië. Zijn werk is ook tentoongesteld en aangekocht door prestigieuze musea als Tate Modern, Londen, Guggenheim Museum, New York, Inhotim Institute in Belo Horizonte en de Fondation Cartier in Parijs.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Locus

Van 16 september tot en met 3 december 2017 organiseerde Eye een grote tentoonstelling over het werk van twee prominente filmkunstenaars: Apichatpong Weerasethakul en Cao Guimarães. Met hun gelauwerde werk roepen ze een wereld op waarin droom, zintuiglijke ervaring en werkelijkheid samenkomen.

Lees meer
campagnebeeld Locus: Apichatpong Weerasethaku - Cao Guimaraes
Cao guimaraes da janela do meu quarto 2004 courtesy the artist
Cao guimaraes sin peso 2007 courtesy the artist 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op