Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Cape Fear (J. Lee Thompson, US 1961)

Cape Fear

J. Lee Thompson / US, 1961 / 106 min.

Veel suspense in deze klassieke thriller over wraak, met huiveringwekkend acteerwerk van Robert Mitchum en Gregory Peck. Zij houden elkaar klem in een dodelijke strijd – aangrijpend en iconisch. Scorsese maakte jaren later een remake.

poster Cape Fear (J. Lee Thompson, US 1961)
Max Cady (Robert Mitchum) zat acht jaar in de gevangenis voor verkrachting, en krijgt als vrij man gelijk een eerste opdracht: het terroriseren van advocaat Sam Bowden (Gregory Peck), die tegen hem getuigde, samen met Bowdens vrouw (Polly Bergen) en tienerdochter (Lori Martin).

In deze invloedrijke thriller van J. Lee Thompson, met muziek van Bernard Herrmann en subliem camerawerk van Sam Leavitt, stijgt Mitchum tot grote hoogte. Hij evenaart de kwaadaardigheid uit zijn iconische rol in The Night of the Hunter. Ook Cape Fear is klassiek geworden, mede dankzij de slotscène op de afgelegen woonboot in Cape Fear, North Carolina.

De thriller vol dreiging en suspense doet denken aan de films van Alfred Hitchcock: ongebruikelijke belichtingshoeken en close-ups, griezelige muziek en scènes waarin op geweld wordt gezinspeeld in plaats van het expliciet te tonen. Mitchum en Peck waren ook te zien in bijrollen in de remake van Martin Scorsese uit 1991.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

J. Lee Thompson

Productiejaar

1961

Productieland(en)

US

Originele titel

Cape Fear

Lengte

106 min.

Taal

none

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Cape Fear (J. Lee Thompson, US 1961)
still Cape Fear (J. Lee Thompson, US 1961)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op