Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Carlito's Way (Brian De Palma, US 1993)

Carlito's Way

Brian De Palma / US, 1993 / 143 min.

Kan een crimineel ontsnappen aan zijn gewelddadig verleden? Carlito Brigante, de Puertoricaanse gangster die een leven zoekt buiten het milieu, moet de erecode vervullen: hij schiet zijn vriend, onderwereldadvocaat Kleinfeld, te hulp. Glansrol Al Pacino in Brian de Palma-klassieker. 

poster Carlito's Way (Brian De Palma, US 1993)

Hij had dertig jaar moeten brommen, maar dankzij de handige manipulaties van onderwereldadvocaat Kleinfeld (stevig aangezette rol van Sean Penn) komt Carlito Brigante, voormalig hoofd van een bende New Yorkse heroïnedealers, na vijf jaar vrij.

Brigante is vastbesloten het anders aan te pakken; hij opent een discotheek, hernieuwt zijn liefde voor een ex, nachtclubstripper Gail, en probeert aan de goede kant van de wet te blijven.

Dan, zoals de wetten van de film noir dicteren, klopt het noodlot aan de deur; Brigante moet Kleinfeld uit de penarie helpen en keert terug in het milieu, gebonden aan de erecode als hij is. Het wordt zijn ondergang.

Gekwelde gangster

Carlito’s Way was Brian De Palma’s terugkeer in de filmwereld, na de spectaculaire flop van The Bonfire of the Vanities, de verfilming van Tom Wolfes gelijknamige roman. Al Pacino schittert als de door zijn geweten gekwelde gangster; de steadicam zit Pacino – tien jaar na diens verpletterende vertolking van Tony Montana in De Palma’s Scarface - op de huid. Lichaamstaal, oogopslag en motoriek zeggen alles.

Vertoning (35mm) bij de 4K-restauratie van Brian De Palma's Blow Out (1981), samen met Body Double (1984, 35mm). Alle drie de films zijn opgenomen in de Eye-collectie.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Brian De Palma

Productiejaar

1993

Productieland(en)

US

Originele titel

Carlito's Way

Lengte

143 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Carlito's Way (Brian De Palma, US 1993)
still Carlito's Way (Brian De Palma, US 1993)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op