Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Carlos Reygadas, The Eye Machine (2021); © Studio Hans Wilschut

Carlos Reygadas “The audience as uniting body”

Vive le cinéma!

Filmjournalist Jan Pieter Ekker en Gerwin Tamsma, programmeur IFFR, bespreken het werk van Carlos Reygadas aan de hand van fragmenten. Na afloop is de film Stellet Licht te zien.

poster Vive le cinéma! Tentoonstelling + film, talks & events

Carlos Reygadas is een van de baanbrekers van de hedendaagse slow cinema en geeft hij het publiek veel ruimte om zijn eigen gedachten te vormen. De toeschouwer staat ook centraal in zijn installatie in Vive le cinéma!. Filmjournalist Jan Pieter Ekker en Gerwin Tasma (programmeur IFFR) gaan deze avond in gesprek en bespreken het werk van Carlos Reygadas: over de politiek van het kijken naar de ander, en hoe de blik naar de ander ook onszelf zichtbaar maakt.

Na afloop is er een vertoning van Stellet Licht. In deze film volgt Reygadas de worsteling van een getrouwde man – vader van zes kinderen – die verliefd wordt op een andere vrouw. Hij vecht tegen zijn gevoelens: moet hij zijn vrouw verraden of zijn ware liefde offeren? Hij is een van de van oorsprong Nederlandse protestanten, afkomstig uit Friesland, die nog leven volgens de normen en waarden van een zeer traditioneel geloof.

In het indringende liefdesverhaal speken de amateuracteurs Plautdietsch, de aan Middeleeuws Nederlands verwante taal van de mennonieten. In Mexico werd de film negen keer genomineerd voor een Ariel, de Mexicaanse Oscar, en won er vijf: beste film, beste regie, beste cinematografie, beste originele script en beste actrice in een bijrol.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2021

Lengte

188 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Jan Pieter Ekker & Dana Linssen

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Vive le cinéma! Art & Film

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het filmmuseum en de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) hebben Eye en het IFFR vijf belangrijke filmregisseurs uit vijf verschillende werelddelen benaderd. Hiermee vieren Eye en IFFR de grenzeloze kracht en diversiteit die zo essentieel is voor hun programmering.

Lees meer
campagnebeeld Vive le cinéma!, werk van Leopold Emmen
Still Nuestro tiempo
Still Stellet licht

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Support Eye en zie meer. Word member van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op