Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Johnny Handsome (Walter Hill, US 1989)

Carolco Night

Koolhoven & Simons: Carolco Night

Koolhoven en Simons duiken in het roemruchte verleden van de Amerikaanse filmstudio Carolco Pictures, producent van kaskrakers als Basic Instinct, Total Recall en Terminator 2. Aangezien de geplande Cutthroat Island en Johnny Handsome later dit jaar een 4K release krijgen, vertonen we vanavond John Carpenter's profetische They Live.

poster Johnny Handsome (Walter Hill, US 1989)

Het was de bedoeling dat Cutthroat Island een enorme blockbuster zou worden, het avontuurlijke swashbucklergenre nieuw leven in zou blazen en het in moeilijkheden verkerende Carolco Pictures, Inc. zou redden. Het liep anders. Hoewel de studio in de voorgaande jaren hits had met Terminator 2: Judgement Day, Total Recall en Basic Instinct, had Carolco veel te veel geld uitgegeven. Carolco zette alles op het spel voor wat in feite een huwelijkscadeau was van regisseur Renny Harlin aan zijn nieuwe vrouw Geena Davis.

Wanhopig

Wat er allemaal mis ging met Cutthroat Island kan een boekwerk vullen: het plotselinge vertrek van Michael Douglas en producent David Nichols, het ontbreken van een echt script, een wanhopige filmstudio die Russische roulette speelt de toekomst, een reeks ongelukken tijdens de productie, een slecht getimede releasedatum met bijna geen reclame, en een al te ambitieuze regisseur die zijn fantasieën niet kon bedwingen. Resultaat: Carolco, die zijn eerste hit had met Rambo: First Blood (1982), verloor na de première 147 miljoen dollar en sloot zonder zwaardgekletter in 1995 de deuren.

They Live

Aangezien Cutthroat Island later dit jaar een 4K release krijgt, vertonen we vanavond niet de film waaraan de studio failliet ging, maar John Carpenter's profetische They Live (1988). In deze sciencefictionfilm ontdekken twee bouwvakkers dat de wereldbevolking wordt gecontroleerd en uitgebuit door een alliantie van buitenaardse kolonisten en menselijke elites. De twee binden de strijd aan, en winden er geen doekjes om wat ze vinden van de buitenaardse invasie: "I have come here to chew bubblegum and kick ass... and I'm all out of bubblegum."

Vooraf: trailers van o.a. Rambo: First Blood, Total Recall, Terminator 2: Judgment Day en Basic Instinct, gevolgd door een genrefilm uit de Carolco Studio. De eerder geprogrammeerde titel Cutthroat Island komt helaas te vervallen wegens een rechtenkwestie i.v.m. de 4K-release van de film later dit jaar.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Productiejaar

2023

Lengte

179 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Martin Koolhoven & Ronald Simons

Productieland(en)

NL

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons buigen zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
still Johnny Handsome (Walter Hill, US 1989)
still Johnny Handsome (Walter Hill, US 1989)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op