Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Catch 22 still 4

Catch-22

Mike Nichols / US, 1970 / 122 min.

Mike Nichols’ verfilming van Joseph Hellers wereldberoemde oorlogsroman Catch-22 wijst op de waanzin van de oorlog, en kiest daarvoor de vorm van de satire. Te zien in het programma Shell Shock, over de verbeelding van de verwerking van traumatische ervaringen.

Poster catch 22 2

1944, het een na laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Een officier van een Amerikaans bommeneskader aan de Middellandse Zeekust weigert nog langer te vliegen. Om zich ongeschikt te laten verklaren moet hij eigenhandig een formulier invullen dat hij gek is, bewijs juist dat hij nog alles op een rijtje heeft…

zwarte ironie

Voor zijn verfilming van de onverfilmbaar geachte satirische roman van Joseph Heller liet regisseur Mike Nichols zich inspireren door de tv-satire M*A*S*H. Ook hierin wordt de gekte, waanzin en bruutheid van de (Korea-)oorlog aanschouwelijk gemaakt via het wapen van de zwarte ironie; snelle grappen en absurde verwikkelingen werpen licht op de nauwelijks te begrijpen, onhanteerbare logica van oorlogssituaties.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Mike Nichols

Productiejaar

1970

Productieland(en)

US

Originele titel

Catch-22

Lengte

122 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Shell Shock

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer
campagnebeeld Shell Shock
Catch 22 still 1
Catch 22 still 5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op