Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Un jour pina a demande eye filmmuseum 1

Chantal Akerman & Pina Bausch: Film & Dance

Vertoning van Un jour Pina a demandé… (Chantal Akerman, 1983) en de korte film Tanz für eine Frau (Ulrike Rosenbach, 1975) met inleiding van Helen Westerik over feminisme en dans (i.s.m. Cinedans).

Chantalakerman narrowcast 1080x1795

Akermans films delen een diepe lichamelijkheid met het werk van de baanbrekende choreografe Pina Bausch. Beiden maken gebruik van een strenge vorm om ruwe emoties te onderzoeken. Geweld, wanhoop, verlangen en liefde zijn daarbij nooit ver weg. Akerman volgt Bausch en haar wereldberoemde Wuppertal Tanztheatre-groep tijdens een tournee door drie steden. De filmmaker observeert de choreografe terwijl Bausch op haar beurt haar dansers onder de loep neemt en een mise en scène van blikken creëert die de kern van haar avant-gardemethode vormt.

abrupte cuts

“Van alle pogingen om op film iets wezenlijks over dans en performance te registreren, is dit misschien wel de beste, niet vanwege wat wordt getoond (zoveel is dat niet), noch vanwege wat er wordt gezegd (er is slechts een kort gesprek tussen de twee), maar omdat Akerman ons naar de kern leidt door middel van abrupte cuts tussen tijd en beweging, en interviews waarvan het doel onduidelijk lijkt." (Joanna Hogg & Adam Roberts, Frieze).

Voorafgegaan door de korte film Dance for a Woman (1975, Ulrike Rosenbach, 9')

Van bovenaf gezien, weerkaatst in een ronde spiegel die aan een plafond bungelt, draait de kunstenaar onophoudelijk rond haar as op de klanken van de wals 'Ich tanze mit Dir in den Himmel hinein'. De melodische herhaling en de eindeloze wervelingen zijn duizelingwekkend en verontrustend.

Met inleiding over film en dans en door Helen Westerik

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Chantal Akerman

Chantal Akerman heeft als een van de eerste film-regisseurs de overstap naar de beeldende kunst gemaakt. Ze is beroemd geworden als feministische avant-gardefilmmaker in de jaren zeventig, en ontdekte halverwege de jaren negentig de mogelijkheden van de tentoonstellingsruimte.

Lees meer
campagnebeeld Chantal Akerman - Passages, still uit Hotel Monterey
Un jour pina a demande eye filmmuseum 1
Un jour pina a demande eye filmmuseum 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op