Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Charade (Stanley Donen, US 1963)

Charade

Stanley Donen / US, 1963 / 113 min.

Donderdag 21 februari overleed regisseur en choreograaf Stanley Donen op 94-jarige leeftijd. Om het oeuvre van een van de laatste Hollywoodveteranen te eren vertoont Eye Charade, een van de klassiekers uit Donens latere carrière, met Cary Grant en Audrey Hepburn in de hoofdrollen.

poster Charade (Stanley Donen, US 1963)

Na zijn succes als vernieuwer van het musicalgenre in de (late) jaren veertig en vijftig – vaak als coregisseur van het fenomeen Gene Kelly, met wie hij klassiekers als Singin” in the Rain (1952) en On the Town (1949) maakte –, wist Donen opnieuw te verrassen met romantische komedies en thrillers.

'the hell out of the way'

Voor Charade (1963) koos Donen Cary Grant en Audrey Hepburn als hoofdrolspelers, indachtig zijn motto dat voor het maken van een geslaagde film niet meer nodig is dan je “met de beste vakmensen te omringen”. Stonden die eenmaal op de set, dan was het een kwestie van “the hell out of the way” blijven, vertelde Donen met veel gevoel voor zelfspot in zijn lessen aan aanstormende filmmakers, onder wie bijvoorbeeld Steven Spielberg.

Ook de bijrollen in deze suspensekomedie zijn sterk bezet; Donen koos onder meer Walther Mathhau en James Coburn. Voor de jazzy score tekende Henry Manicini (The Pink Panther) en Donen wist ook het romantische decor van Parijs, met zijn wirwar van straatjes, bruggen, schilderachtige zolderverdiepingen en makkelijk te bereiken daken volledig uit te buiten.

charmante oudere man

De storyline is even simpel als effectief en dient als ruggengraat voor het spel tussen de sterren Hepburn en Grant. Hepburn ontdekt dat haar overleden echtgenoot een fortuin heeft achtergelaten dat hij zorgvuldig verborgen heeft gehouden; al gauw wordt de weduwe van alle kanten belaagd, een charmante oudere man (Cary Grant) schiet te hulp. Maar zijn z”n motieven zuiver?

Een even noodzakelijke als vermakelijke love story krijgt vorm; saillant detail: Grant suggereerde de rollen om te draaien: hij zou met snedige oneliners verleid worden door Hepburn, waardoor Charade de boeken is ingegaan als een van de eerste feministische romantische komedies.

Lees hier de necrologie van Stanley Donen.

Details

Regisseur

Stanley Donen

Productiejaar

1963

Productieland(en)

US

Originele titel

Charade

Lengte

113 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

still Charade (Stanley Donen, US 1963)
still Charade (Stanley Donen, US 1963)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op