Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Theo gogh van org

Charley

Theo van Gogh / NL, 1986 / 80 min.

‘Een komedie over necrofilie’, zo noemde Theo van Gogh zijn derde speelfilm, een lowbudgetproductie over een moordlustig damesduo (Marie Kooiman en Rosita Steenbeek) dat smikkelt van gebakken penis. De pers was er minder dol op. Liefhebbers van Van Goghs provocerende schuine humor kunnen hun hart ophalen.

Theo gogh van org

Charley heeft een incestueus verleden en praat niet meer. Samen met haar vriendin verleidt ze mannen en peuzelt ze op. Dat gaat een tijdje goed, totdat aan het licht komt dat Charley wel degelijk kan praten. Als ze uiteindelijk wordt afgevoerd, klinkt het liedje 'Alle leuke jongens willen vrijen, maar het stadhuis is er niet bij'.“Ik irriteer mensen”, zei Van Gogh wel eens. “Hoe het komt zou ik niet weten.” Dat IFFR-directeur Hubert Bals Charley bombardeerde tot “tomatenfilm van het jaar” kwam misschien doordat Van Gogh hem een “gesubsidieerde windbuil” had genoemd. De sadistische inspecteur in de film kreeg de naam van filmcriticus Hans Beerekamp, met wie Van Gogh destijds moeizame betrekkingen onderhield.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Theo van Gogh

Productiejaar

1986

Productieland(en)

NL

Originele titel

Charley

Lengte

80 min.

Drager

16mm

Onderdeel van

Theo van Gogh

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

Lees meer
campagnebeeld Theo van Gogh
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op