Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Che 4

Che?

Roman Polanski / IT, FR, DE, 1972 / 114 min.

Ook Roman Polanski toonde zich niet ongevoelig voor de filmische mogelijkheden van Lewis Carrolls beroemde Alice in Wonderland-verhaal. In Che? laat hij de verleidelijke blonde Amerikaanse toeriste Nancy los in een villa aan de Italiaanse kust. De steenrijke eigenaar en zijn gasten hebben zo hun bizarre eigenaardigheden… Marcello Mastroianni schittert als souteneur-met-erecode.

Poster che

Wat gebeurt er als je het onschuldig ogende meisje Alice verandert in een blonde Amerikaanse vamp die de mannen het hoofd op hol brengt? Roman Polanski vroeg het zich af en gaf antwoord met een vraag: Wat?

personages met een tic

Che? is een verzameling komische scènes rond een jonge Amerikaanse die met typisch Amerikaans-zonnige can do-mentaliteit door Italië lift. Op de vlucht voor een stel aanranders belandt ze in een villa aan de Amalfikust.

De steenrijke eigenaar heeft een assortiment personages om zich heen verzameld die allemaal hun tics hebben; niemand let eigenlijk op Nancy, maar iedereen ziet haar graag naakt, vooral de gastheer. De villa lijkt een in een andere tijdzone geplaatst, het is de plek waar burgerlijke normen niet gelden en waar vragen met vragen worden beantwoord.

passie voor SM

Marcello Mastroianni schittert in zijn rol van gepensioneerde souteneur met een passie voor SM. Of Che? – “a male chauvinist pig sort of comedy”, schreef de New York Times – in het #Metoo-tijdperk geaccepteerd zou worden, is de vraag.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Roman Polanski

Productiejaar

1972

Productieland(en)

IT, FR, DE

Originele titel

Che?

Lengte

114 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Xtended

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in het nieuwe programma Xtended. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye
Che 5
Che 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op