Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Chess of the Wind (Mohammad Reza Aslani, IR 1976)

Chess of the Wind

Mohammed Reza Aslani / IR, 1976 / 93 min.

Decennialang verloren gewaand, gerestaureerd in 2020. Klassieker van de Iraanse filmer Mohammed Reza Arslani, murder mystery met horrorondertoon, mengt Europese invloeden met de esthetiek van Perzische schilderkunst. De film werd in het Perzië van 1976 slechts eenmaal publiekelijk vertoond.   

poster Chess of the Wind (Mohammad Reza Aslani, IR 1976)

Een weelderige villa in het Teheran van de jaren twintig van de vorige eeuw; de erfgenamen van de zojuist overleden matriarch strijden om de nalatenschap – een landgoed – en raken verstrikt in een web van afgunst, haat en verraad. Spanningen komen tot ontlading in een laatste acte waarin de onderlinge (machts)verhoudingen gewelddadig op scherp komen te staan.

Arslani’s meesterwerk - omschreven als een kruising tussen een misdaadfilm van Henri-Georges Clouzot en de fijnzinnige esthetiek van de Perzische miniatuurschilderkunst - werd decennialang verloren gewaand. Wonderlijk toeval: in 2014 vonden de kinderen van de regisseur een blik met een intacte kopie in een rommelwinkel, waarna de kopie naar Parijs werd gesmokkeld. De Cineteca di Bologna ontfermde zich over de restauratie, binnen het World Cinema Project van The Film Foundation (opgericht door Martin Scorsese).

Beklemmende sfeer

Chess of the Wind geldt als een van de verrassendste en creatief vindingrijkste films uit de periode van de Perzische New Wave, de jaren voorafgaand aan de komst van ayatollah Khomeini (1979). Invloeden van de moderne Europese cinema (Pasolini, Bresson) werden verweven met de eigen traditie van verhalen vertellen.

Opmerkelijk zijn ook het sounddesign (wolven huilen, kraaien krassen) en de soundtrack, die bijdragen aan de beklemmende sfeer; componist Sheyda Gharachedaghi liet zich inspireren door traditionele Perzische muziek en geluiden die klinken als ‘uitzinnige, maniakale jazz’, zoals een recensent van The Guardian schreef.

De inleiding van Sharog Heshmat Manesh vervalt.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Mohammed Reza Aslani

Productiejaar

1976

Productieland(en)

IR

Originele titel

Shatranj-e baad

Lengte

93 min.

Taal

Persian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Chess of the Wind (Mohammad Reza Aslani, IR 1976)
still Chess of the Wind (Mohammad Reza Aslani, IR 1976)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op