Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Chinatown (Roman Polanski, US 1974)

Chinatown

Roman Polanski / US, 1974 / 131 min.

Privédetective J.J. Gittes (Jack Nicholson) stuit in het LA van de jaren dertig op een schandaal waarbij hoge politieke kringen zijn betrokken; Polanski's hommage aan de film noir leidt de kijker om de tuin in een nachtmerrieachtig doolhof.

poster Chinatown (Roman Polanski, US 1974)

Los Angeles, jaren dertig. Privédetective J.J. Gittes wordt ingehuurd door femme fatale Faye Dunaway om haar vermiste dochter op te sporen en komt op het spoor van ingewikkelde machinaties rond onrechtmatig onttrokken land en kunstmatig gecreëerde droogte; de hoogste kringen blijken betrokken.

Polanski's hommage aan de Amerikaanse film noir van de jaren veertig werd een klassieker, zowel door het – verrassend – ingehouden spel van Nicholson, het briljante scenario als de door Polanski opgeroepen sfeer van dreiging en corruptie; Gittes blijkt beland in een stad waar niemand is te vertrouwen.

Scenarioschrijver Robert Towne won met Chinatown een Oscar en schreef ook het vervolg The Two Jakes (1990). Memorabele bijrollen van regisseur Polanski en John Huston, als malafide projectontwikkelaar. De nose slitting scene met een gemene Polanski is inmiddels een klassieker, net zoals als het Gittes-axioma “You're dumber than you think I think you are.”

“...onbetwiste hoogtepunt…nog steeds actueel…meesterwerk…virtuoos...acteerwerk is uitzonderlijk...onovertroffen... (***** De Filmkrant)

“...onovertroffen...briljant... (***** VPRO/Cinema.nl)

Vertoning op 35mm.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Roman Polanski

Productiejaar

1974

Productieland(en)

US

Originele titel

Chinatown

Lengte

131 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Chinatown (Roman Polanski, US 1974)
still Chinatown (Roman Polanski, US 1974)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op