Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Claire Denis / FR, DE, CM, 1988 / 105 min.

Claire Denis’ speelfilmdebuut schildert subtiel de verhoudingen in Kameroen onder Frans bewind. France, een jonge witte vrouw, blikt terug op haar jeugd te midden van arrogante kolonialen en de zwarte Protée, de getalenteerde, aantrekkelijke ‘huisknecht’. Digitale restauratie (4K), nu landelijk heruitgebracht.

poster Chocolat (Claire Denis, FR/DE/CM 1988)
Het leven van de 7-jarige France is klein en overzichtelijk: haar vader is districtsgouverneur in Kameroen en vaak weg van huis; haar moeder een beeldschone jonge vrouw die languissant wegkwijnt in de koloniale villa, terwijl ze haar oog laat rusten op de verschijning van de zwarte Protée – in afwezigheid van de gouverneur bestiert hij voortvarend het huishouden.

Wanneer een vliegtuigje in de buurt van de villa crasht en de passagiers tijdelijk onderkomen vinden in de villa, komt de ware aard van de verhoudingen tussen zwarte Afrikanen en kolonialen aan het licht; de Fransen voelen dat het einde van hun heerschappij nadert en stellen zich superieur op – rassenscheiding is voor hen een ‘natuurlijk’ gegeven.

Flashbacks

Voor Chocolat – destijds onderdeel van de Gouden Palm-competitie van Cannes – baseerde Denis zich op haar eigen jeugd, die ze gedeeltelijk in West-Afrika doorbracht als kind van een Franse koloniale bestuurder. Kenmerkend voor Denis is de subtiele aanpak van het thema: haar film schildert in associatieve flashbacks het leven in een kolonie, waarin het witte kind de Ander is voor de Afrikaan en omgekeerd. Spaarzame dialoog, strak gekadreerde beelden en een niet-lineaire verhaallijn: Chocolat bevat alle stijlkenmerken van het latere werk.

Digitale restauratie (4K). Te zien in Eye en in landelijke bioscopen.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Claire Denis

Productiejaar

1988

Productieland(en)

FR, DE, CM

Originele titel

Chocolat

Lengte

105 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Claire Denis

In Eye is een omvangrijk retrospectief te zien rond Claire Denis, een van de belangrijkste filmmakers van Frankrijk. De Franse filmmaker Claire Denis onderzoekt in haar werk de gevolgen van kolonialisme en het gevoel een buitenstaander te zijn, met aandacht voor familiale spanningen, sensualiteit en verlangen. Retrospectief met nieuw gerestaureerde films; Chocolat (4K) en Beau travail (4K) voor het eerst te zien in de Nederlandse bioscoop.

Lees meer
campagnebeeld Claire Denis – Trouble-Making Magic

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Chocolat (Claire Denis, FR/DE/CM 1988)
still Chocolat (Claire Denis, FR/DE/CM 1988)
still High Life (Claire Denis, DE/FR/GB/PL/US 2018)

Online Magazine

Farah Hasanbegović, een van de deelnemers aan het Programmeurs van de Toekomst-project van het filmmuseum, werkte mee aan het retrospectief van de spraakmakende Franse filmer Claire Denis. In het magazine geeft Farah hun kijk op een aantal kenmerkende karakteristieken van Denis’ oeuvre. Over verlangens die botsen op de werkelijkheid en het doorwaden van de Rio Grande om een punt te maken.

Lees het artikel
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op