Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Christmas in July (Preston Sturges, US 1940)

Christmas in July

Preston Sturges / 1940 / 67 min.

Kantoorklerk Jimmy wordt verteld dat hij flink wat dollars heeft gewonnen met een prijsvraag. Nietsvermoedend zet Jimmy de bloemetjes buiten… Preston Sturges leverde een hilarische en messcherpe satire af over de Amerikaanse obsessie met materieel succes. 

poster Christmas in July (Preston Sturges, US 1940)

Vijentwintigduizend dollar zijn er te verdienen met de winnende advertentieslogan voor een koffiemerk. De ambitieuze kantoorklerk Jimmy bedenkt er een: “If you can’t sleep, it isn’t the coffee, it’s the bunk.’ Zijn collega’s vertellen Jimmy dat zijn suffige slagzin de winnaar is – Jimmy glorieert in zijn succes en strooit als de Kerstman met cadeaus voor zijn verloofde, vrienden, kennissen en buren.

Met de komedie Christmas in July levert Preston Sturges hilarisch en scherp commentaar op de typisch Amerikaanse obsessie met succes. In de jaren na de Grote Depressie was de druk om maatschappelijk te slagen groot: als je maar hard genoeg werkte, werd de Amerikanen voorgehouden, lag het geluk voor het oprapen. Geluk dat zelfs 't geluk een handje kon helpen….

Omgekeerde logica

Sturges schildert Jimmy en ziin verloofde als archetypische goedgelovigen die geen oog hebben voor de minder nobele intenties van de medemens. Het script vertrekt vanuit een omgekeerde logica: een systeem waarin maar een half procent van de werkenden well to do is, noem je niet geslaagd maar een mislukking, zegt Jimmy’s chef, Mr. Waterburg, Daarom kan het niet anders dan dat de resterende 99,5 procent een succes is – anders zou het systeem hebben gefaald!

Christmas in July neemt het Amerikaanse kapitalisme en het kantoorleven op de hak in razendsnel afgewikkelde screwball-dialogen en verrassende plotwendingen. Is de Amerikaanse Droom geworteld in de realiteit of is ze duivels misleidende luchtspiegeling, bedoeld om miljoenen Amerikanen vruchteloos te laten werken voor een toekomst die nooit beter wordt?

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Preston Sturges

Productiejaar

1940

Originele titel

Christmas in July

Lengte

67 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Written and Directed by Preston Sturges

Preston Sturges is een van de grote namen van Hollywood. Hij tilde het genre van de screwball comedy uit de jaren dertig naar een hoger niveau, met dialogen die ook nu nog verrassend naturel en volwassen klinken.

Lees meer
campagnebeeld Written and Directed by Preston Sturges
still Christmas in July (Preston Sturges, US 1940)
still Christmas in July (Preston Sturges, US 1940)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op