Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Chuck norris vs communism still 2 small 0

Chuck Norris vs. Communism

Ilinca Calugareanu / RO, 2015 / 83 min.

In de jaren voor de val van dictator Ceaușescu waren films uit het imperialistische Amerika uiteraard taboe. Maar zoals bekend zijn het juist verboden vruchten, waarnaar de honger het grootst is. In een mix van documentaire en speelfilm laat regisseur Ilinca Calugareanu zien hoe de illegale films op video toch hun publiek bereikten.

Poster chuck norris vs communism

De titel is alvast goed gekozen, want als er één Amerikaanse acteur is aan te wijzen die in de jaren tachtig B-film na B-film de vloer aanveegde met het communisme , was het Chuck Norris wel. Maar ook Last Tango in Paris, Scarface en The Exorcist vonden hun weg naar Roemeense huiskamers, waar liefhebbers in groepjes bijeenkwamen om zich te verlustigen aan deze staaltjes van westerse decadentie en godslastering.

eigen fatsoensnormen

Belangrijke schakel tussen de films en het publiek was Irina Nistor, als vertaalster officieel betrokken bij de staatscensuur, maar in het geniep verantwoordelijk voor het dubben van de illegale importvideo's. Overigens hield Nistor er eigen fatsoensnormen op na; Al Pacino kon in Scarface 'Fuck!' roepen zo vaak hij wilde, in Nistors vertaling werden zijn krachttermen systematisch verdoezeld.

stiekeme happenings

Chuck Norris vs. Communism laat niet alleen de toenmalige kijkers en betrokkenen aan het woord, maar reconstrueert het tijdperk ook in nagespeelde scènes die de spanning rond de stiekeme happenings indringend voelbaar maken. En ja, Nistor is ook van de partij. Nagespeeld door een jongere actrice, én als zichzelf alleen te horen op de geluidsband. Precies zoals in de tijd dat het fantaseren over de vrouw áchter de stem een avondje clandestien filmgenot extra opwindend maakte.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ilinca Calugareanu

Productiejaar

2015

Productieland(en)

RO

Originele titel

Chuck Norris vs. Communism

Lengte

83 min.

Taal

Romanian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Roemeense Cinema

In 2000 was de oogst aan nieuwe Roemeense films precies nul. Twintig jaar later gaan over de hele wereld films van Roemeense regisseurs in première en is de Roemeense New Wave bijgeschreven in de filmgeschiedenis.

Lees meer
still Rainbow Bubbles
Chuck norris vs communism still 1 small
Chuck norris vs communism still 3 small
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op