Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Cidade de deus (Fernando Meirelles & Katia Lund, BR/FR 2002)

Cidade de Deus

Fernando Meirelles, Katia Lund / BR, FR, 2002 / 128 min.

Het leven in de gewelddadige favela van Rio de Janeiro gezien door de ogen van een jonge fotograaf. Deze moderne Braziliaanse klassieker knettert van passie, kleur en visuele tovenarij. Nieuwe digitale remaster. 

poster Cidade de deus (Fernando Meirelles & Katia Lund, BR/FR 2002)

Twintig jaar na de Nederlandse première is Cidade de Deus (City of God) weer te zien, in een nieuwe digitale remaster. Buscapé woont in Cidade de Deus, een favela in Rio de Janeiro die bekendstaat als een van de meest gewelddadige plekken in de stad. De fijngevoelige Buscapé is opgegroeid in armoede, omringd door bendegeweld, en is bang dat hij ook in de criminaliteit belandt. Hij ontsnapt aan zijn lot dankzij zijn talent voor fotografie, waardoor hij een andere richting in kan slaan. Achter de camera observeert Buscapé het dagelijkse leven in de favela, waar het geweld eindeloos lijkt voort te duren.

Dit epos over het leven in de favela was detijds een must see en knettert van passie, kleur en visuele tovenarij. De film werd afwisselend op 16mm, 35mm en digitaal geschoten, voornamelijk met niet-professionele acteurs, die schitteren in de rusteloze scènes vol meedogenloos geweld.

Naast digitale vertoningen wordt Cidade de Deus op 14 februari vertoond in een vintage 35mm-print, met Nederlands ondertitels. Het eveneens Braziliaanse Pixote (Hector Babenco, 1980) wordt beschouwd als een van de inspiratiebronnen voor Cidade de Deus en is op 16 en 21 februari te zien in Eye Classics.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Fernando Meirelles, Katia Lund

Productiejaar

2002

Productieland(en)

BR, FR

Originele titel

Cidade de Deus

Lengte

128 min.

Taal

Portuguese

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP, 35mm

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Cidade de deus (Fernando Meirelles & Katia Lund, BR/FR 2002)
still Cidade de deus (Fernando Meirelles & Katia Lund, BR/FR 2002)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op