Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still of eddie murphy and nick nolte in 48 hrs 1982 large picture

Cinema Egzotik: Buddy Night

Ze kunnen elkaar niet luchten of zien, maar zijn toch op elkaar aangewezen in moeilijke tijden: ziedaar de dramaturgische ruggengraat van de buddyfilm. Cinema Egzotik brengt twee archetypische specimen bij elkaar, met Robert de Niro, Nick Nolte en Eddie Murphy in de hoofdrollen.

Buddy night

Egzotik-programmeur Martin Koolhoven licht toe. “In de jaren tachtig kwam je om in de buddy movies: de Lethal Weapon-reeks, Running Scared, Stake Out, Tango & Cash, Red Heat en vele anderen. Natuurlijk, er waren voorgangers, zoals Freebie and the Bean en Thunderbolt and Lightfoot, maar het was 48 Hrs. waardoor in 1982 de boel explodeerde. De combinatie Nick Nolte en Eddie Murphy knetterde en dat werd de mal waarmee Hollywood aan de slag ging. Het absolute hoogtepunt van het genre was de tweede film van de avond: Midnight Run. Stiekem gewoon de beste rol ooit van Robert de Niro. Naast hem de weer-ga-lo-ze Charles Grodin. Die twee hadden Oscars verdiend.”

48 Hrs. Walter Hill (Verenigde Staten 1982)92 min.Wie wil zien hoe Eddie Murphy in zijn filmdebuut een bar vol bierdrinkende Rednecks tackelt, mag 48 Hrs. niet missen. Murphy is Reggie “fast talkin”” Hammond, de veroordeelde dief die twee etmalen lang optrekt met de nurkse detective Jack Cates (Nick Nolte). De een-tweetjes tussen Nolte en Murphy zijn memorabel, de vechtscènes uitputtend – zoals het Walter Hill (Hard Times, Southern Comfort) betaamt.+Midnight RunMartin Brest (Verenigde Staten 1988)126 min.Premiejager (Robert De Niro) loodst een voormalig boekhouder van de maffia (Charles Grodin), die 15 miljoen dollar achterover heeft gedrukt, van New York naar L.A. Onderweg raakt het koppel met elkaar bevriend. Beverly Hills Cop-regisseur Martin Brest bewijst hoe je een lichtvoetige actiefilm kunt maken waarin ook aandacht is voor de personages. Genomineerd voor meerdere Golden Globes, onder meer voor De Niro's acteerprestaties.

Deze voorstelling is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

Details

48hrs01c
48 hrs
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op