Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Zp 7986 114

Cinema Egzotik: Duck Night

Hoeveel films zijn er met ‘Duck’ in de titel? Egzotik neemt alvast een voorschot met Duck Night, waarin de Marx Brothers en Sergio Leone elkaar de hand geven via de razendsnelle one-liner comedy Duck Soup en Leone’s laatste, tot nu toe minst bekende spaghettiwestern Duck, You Sucker.

Duck night

Egzotik-programmeur Martin Koolhoven licht toe. “Het zal potverdorie eens tijd worden dat we een film met de Marx Brothers doen. Het anarchistische meesterwerk Duck Soup is alleen al de moeite waard door de spiegelscène. De tweede film is de meest onderschatte film aller tijden. Hoe erg Leone zijn best ook deed om deze film niet zelf te regisseren, uiteindelijk maakte hij een van de mooiste films ooit.'Duck Soup (Leo McCarey, US, 1933, zwart-wit, 68”, Nederlands ondert.)

“De film is grappig van begin tot eind”, schreef de man die het weten kan, Roger Ebert, de wandelende filmencyclopedie. Groucho is de krankzinnige, hardvochtige dictator Rufus T. Firefly, minister-president van het speelgoedkoninkrijk Fredonia. Hij wordt bespioneerd door Harpo en Chico, met alle komische verwikkelingen van dien. Zelf eendensoep maken? Dat kan met Groucho”s recept in de hand: “Take two turkeys, one goose, four cabbages, but no duck, and mix them together. After one taste, you'll duck soup the rest of your life.'

Duck, You Sucker (Sergio Leone, IT, 1971, 157”, Italiaans gespr., Engels ondert.)

James Coburn raakt als verbannen IRA-terrorist in de greep van de Mexicaanse Revolutie, die hij vooruit helpt met strategisch-koeltjes tot ontploffing gebrachte dynamietstaven. Veel humor en spektakel, veel hartstocht, veel warmbloedige vrouwen en ruig bebaarde mannen die tequila drinken als ware het water, kortom een echte Sergio Leone, vergezeld van een epische score van Ennio Morricone.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Cinema Egzotik

Cinema Egzotik was het cultprogramma van regisseur Martin Koolhoven en Ronald Simons, Eye-programmeur en hoofdredacteur The Cult Corner.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Egoztik © Hajo de Boer
Duck you sucker 3 615x264
Zp 7986 113
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op