Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Bonnie and Clyde (Arthur Penn, US 1967)

Cinema Egzotik: Faye Dunaway Night

1968 staat te boek als het jaar van de studentenopstanden, de Black Panther-beweging en de grootschalige protesten tegen de Vietnamoorlog. Maar de vrijgevochten ‘spirit of 68’ was ook herkenbaar in de film, waar een nieuwe generatie acteurs en regisseurs haar plek opeiste. Ultra cool was het optreden van Faye Dunaway in Bonnie and Clyde en The Thomas Crown Affair: veel naakt, veel actie en veel eigengereid optreden buiten de wet.

still Bonnie and Clyde (Arthur Penn, US 1967)

Bonnie and Clyde Arthur Penn US 1967 Engels gesproken, zonder ondertitels 111' DCP

Warren Beatty en Faye Dunaway geven gestalte aan het glamorous gangsterduo Bonnie Parker en Clyde Barrow, dat zich schietend en rovend een weg baant door Amerika, op weg naar de volgende bankkraak. Arthur Penn portretteerde een van Amerika”s bekendste en beruchtste killerduo”s in een mengeling van pure actiefilm, thriller, comedy, roadmovie en sociaal drama. Spectaculaire achtervolgingen, shoot-outs en liefdesverwikkelingen monden uit in een beroemd geworden gewelddadig slot.

+

The Thomas Crown Affair Norman Jewison US 1968 Engels gesproken, zonder ondertitels 100” 35mm

Rijke playboy Thomas Crown (Steve McQueen) berooft uit verveling een bank; rivale Vicky (Faye Dunaway) valt als een blok voor het charisma van de trendy bezonnebrilde Crown. Cameraman Haskell Wexler maakte stevig gebruik van split-screenbeelden, opnamen in slow motion en veel in de lens brekend zonlicht – populaire stijlmiddelen in de sixties – terwijl Dunaway en McQueen, beide in modebewuste outfits, erop los zoenen.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Cinema Egzotik

Cinema Egzotik was het cultprogramma van regisseur Martin Koolhoven en Ronald Simons, Eye-programmeur en hoofdredacteur The Cult Corner.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Egoztik © Hajo de Boer
still Bonnie and Clyde (Arthur Penn, US 1967)
still Bonnie and Clyde (Arthur Penn, US 1967)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op