Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Manhunter3

Cinema Egzotik: Psycho Killer Night ‘86

Cinema Egzotik blikt terug op 1986, ‘het jaar van de koele killer’, met een double bill rond twee van de engste moordenaars ooit: de verraderlijk doorgeleerde Dr. Hannibal Lecter en Henry, seriemoordenaar uit roeping. Vijf jaar later zou de charismatische Dr. Hannibal opnieuw z’n opwachting maken in Jonathan Demmes The Silence of the Lambs…

Psychokiller schokkendnieuws

Ronald Simons licht toe: “Het moet maar eens gezegd: de beste psycho killers komen uit 1986 en wij hebben twee keiharde bewijzen. In Manhunter maakt voor het eerst in de filmgeschiedenis de onnavolgbare Hannibal Lecter zijn opwachting, en titelpersonage Henry is zonder twijfel de engste moordenaar die ooit op het witte doek te zien is geweest. Twee kille killers, die niet kijken op een moord meer of minder. Beide films zijn in EYE eenmalig te zien (op 35mm) in de Psycho Killer Night ”86.”

Manhunter Vijf jaar voordat Anthony Hopkins als Hannibal Lecter iedereen de stuipen op het lijf joeg in The Silence of the Lambs gaf regisseur Michael Mann (inderdaad, van Miami Vice) diens voorloper ruim baan in de hightech thriller Manhunter. Voormalig FBI-agent Will Graham (William Peterson) raadpleegt Dr. Lecter (Brian Cox) bij zijn jacht op een andere seriemoordenaar. Klinkt dat bekend?Henry: Portrait of a Serial Killer McNaughtons meedogenloze studie van een seriemoordenaar, losjes gebaseerd op het leven van killer Henry Lee Lucas, groeide begin jaren negentig uit tot een waar cultfenomeen. Het scenario concentreert zich op driehoeksverhouding tussen de gevoelsarme Henry (Michael Rooker), zijn niet al te snuggere, tikkeltje impulsieve en tikkeltje explosieve ex-celgenoot Otis (Tom Towles) en diens zuster Becky (Tracy Arnold), waarbij Henry zich griezelig onverwacht als bad guy en good guy manifesteert.

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op