Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Ms 45 (Abel Ferrara, US 1981)

Cinema Egzotik: Revenge Night

Wraak dient koel geserveerd te worden, zegt men. Gelukkig zijn er filmers die wijsheden uit het zelfhulpboek scenarioschrijven negeren zoals Abel Ferrara en Park Chan-wook. Tomeloze wraak is de brandstof van Ms. 45 en Sympathy for Mister Vengeance, smeulende woede de lont in het kruitvat.

Cinema egzotik revenge night

Egzotik-programmeur Ronald Simons licht toe: “Shockregisseur Abel Ferrara volgde zijn beruchte debuut The Driller Killer in 1981 op met de uiterst gewelddadige wraakfantasie Ms. 45, hier in Nederland destijds uitgebracht door het gereputeerde Warner Bros. als Angel of Vengeance. En dat is exact waar de film en deze editie van Cinema Egzotik om draait.

'Wanneer de timide en dove Thana twee keer op dezelfde dag wordt verkracht door verschillende mannen, verandert ze in een moordmachine met haar kogels gericht op De Man. Visueel spectaculair in beeld gebracht, maar zeker niet geschikt voor tere zieltjes.

'Na de pauze presenteren we Sympathy for Mister Vengeance van Chan-wook Park. In deze Zuid-Koreaanse moderne klassieker kidnapt de doofstomme Ryu de dochter van een zakenman om wraak te nemen op de geëxploiteerde arbeiders en om geld bijeen te krijgen voor de niertransplantatie van zijn zus. Net als in Ms. 45 draait het in de kinetisch geschoten Sympathy for Mister Vengeance meer om stijl dan om inhoud.”

Ms. 45 (a.k.a. Angel of Vengeance)Abel Ferrara (VS 1981) 80”Engels gespr., Nederlands ondert.Ferrara”s huiveringwekkende cultfilm met Zoë Lund is legendarisch. New York in duistere tijden, begin jaren tachtig. Thana, een jonge doofstomme vrouw, wordt verkracht door twee mannen. Eén dader weet ze te pakken te krijgen, hij wordt letterlijk in mootjes gehakt. Daarna volgt een ware slachting onder de mannelijke bevolking van The Big Apple…

+

Sympathy for Mister VengeancePark Chan-wook (ZK 2002) 129”Koreaans gespr., Engels ondert.De doofstomme Ryu is op zoek naar een donornier voor zijn zieke zus, maar wordt opgelicht door een bende orgaandieven die hem van zijn éigen nier berooft. Dan rest slechts wraak, van de meest gruwelijk organische soort… Eerste deel van een uitzinnige wraaktrilogie.

Details

Ms 45 (Abel Ferrara, US 1981)
Ms 45 (Abel Ferrara, US 1981)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op