Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Ferris bueller st1

Cinema Egzotik: Teenage Night

Wie weet nog wat het is om tiener te zijn? Als niemand je begrijpt en Prom Night je leven regeert? Toch valt er ook flink wat te lachen: Egzotik presenteert twee teenage feelgood-klassiekers, Ferris Bueller’s Day Off en Pretty in Pink, met muziek van Violent Femmes, OMD en The Smiths.

Ferrisbueller ps

Cinema Egzotik-programmeur Martin Koolhoven licht toe. “In de jaren tachtig waren zijn tienerfilms een begrip. Hughes regisseerde en/of schreef The Breakfast Club, Weird Science, Ferris Bueller”s Day Off en de “trilogie” (want eigenlijk gewoon drie keer hetzelfde verhaal): Sixteen Candles, Pretty in Pink en Some Kind of Wonderful. Zes films in drie jaar tijd die de tijdgeest grepen en de ziel van adolescentie blootlegde.

Niet lang daarna verlegde Hughes zijn vizier van jongeren naar kinderen (Home Alone, Dennis the Menace, Curly Sue, Flubber en Beethoven), trok zich terug uit Hollywood (naar Chicago), deed geen interviews meer en ging zelfs schrijven onder de naam Edmond Dantes, naar de hoofdpersoon in Alexander Dumas” De graaf van Monte-Cristo. (Die na veertien jaar onschuldig in de gevangenis te hebben gezeten ontsnapt, een fortuin vindt en dan wraak neemt op de mensen die hem dit aandeden.)

Niemand wist waarom Hughes verdween, waardoor er een JD Salinger-achtige mythe ontstond. In deze Egzotik gaan we eens kijken of er clues te vinden zijn in twee van Hughes” hoogtepunten uit de meest interessante periode van zijn leven als filmmaker.”

Pretty in Pink Howard Deutch (VS, 1986) 95'

Centraal in deze jarentachtigklassieker staat hét hoogtepunt in het leven van de Amerikaanse tiener: Prom Night. Andie Walsh, arm als een kerkrat, verschijnt op de nacht der nachten aan de zijde van Blane McDonnagh, telg uit een welgestelde familie. Op de soundtrack bands als New Order, The Smiths en Orchestral Manoeuvres in the Dark.

+

Ferris Bueller”s Day OffJohn Hughes (VS, 1986) 102'

Wat doe je als geen zin hebt om naar school te gaan?Je pakt de Ferrari van je vriends vader en zet koers naar Chicago om de bloemetjes buiten te zetten. Matthew Broderick geeft overtuigend gestalte aan de gladde maar toch sympathieke Ferris Bueller, Hughes maakt er een Amerikaanse feelgoodmovie van met onvervalse eighties-soundtrack (Violent Femmes, Big Audio Dynamite).

Details

Ferris bueller st3
Ferris bueller still5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op