Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Pathfinder 1

Cinema Egzotik: Winter Is Coming

Sneeuw, bittere kou en achtervolgingen op leven en dood. In de winterspecial van Egzotik dalen de temperaturen ver onder nul en zijn een premiejager en een Sámi-jager de hoofrolspelers; wraak, moord en woeste actie in een bevroren landschap, met Jean-Louis Trintignant, Klaus Kinski en Mikkel Gaup in de deep freeze hoofdrollen.

Winter is coming

De jager en de gejaagde – het is een oud thema, dat steeds opnieuw wordt opgepakt door thriller- en westernfilmers. Egzotik brengt het onder een dak met de vrieskou van de winter in Sergio Corbucci”s spaghettiwestern Il grande silenzio en Ofelas, de eerste lange Sámi-speelfilm.Programmeur Martin Koolhoven licht toe: "Vanavond twee films vol besneeuwde landschappen. The Great Silence is misschien wel de beste spaghettiwestern die niet geregisseerd werd door Sergio Leone. Leone is natuurlijk de posterboy van het genre, maar het gat met de nummer 2 is minder groot dan tussen Sergio Corbucci en de nummer 3. Tegenwoordig is Corbucci vooral bekend als regisseur van de originele Django, maar hij maakte nog een dozijn andere westerns en zeker de helft daarvan zijn genreklassiekers. Pathfinder is de eerste Lappen-film, dat twintig jaar later een Amerikaanse remake kreeg, al werden de Vikingen vervangen door Tsjoeden en de Lappen door Indianen." The Great Silence (Il grande silenzio) Sergio Corbucci, IT, FR, 1968, 105 minutenJean-Louis Trintignant is Silence, een premiejager die de rotzak van dienst, bendeleider Loco (Klaus Kinski), op de hielen zit. Plaats van handeling is de bergachtige staat Utah, waar de sneeuw – uitzonderlijk voor een spaghettiwestern – tot borsthoogte valt. Trintignant zwijgt functioneel, Kinski is dito bruut en gek en er wordt veel en graag geschoten.Te zien in een 4K-restauratie.

+

Pathfinder (Ofelas) Nils Gaup, NO, 1987, 86 minutenGenomineerd voor beste niet-Engelstalige film bij de Oscar-uitreikingen van 1988: het sterk geacteerde en spannende Pathfinder was de eerste lange Sámi-speelfilm ooit. Regisseur Nils Gaup haakte in op een eeuwenoude Lapse sage en schilderde een portret van een jonge Sámi die achtervolgd wordt door nietsontziende plunderaars. Plaats van handeling is de onherbergzame Finnmark, nabij de Poolcirkel. Sneeuw, sjamanisme en veel actie: woest, primitief en meedogenloos. Vanavond vertonen we de 70mm-versie.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Cinema Egzotik

Cinema Egzotik was het cultprogramma van regisseur Martin Koolhoven en Ronald Simons, Eye-programmeur en hoofdredacteur The Cult Corner.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Egoztik © Hajo de Boer
Il grande silenzio 2
Pathfinder 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op