Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Notes from aleppo 1

Cinema Stadsleven: Shell Shock

In deze aflevering van Cinema Stadlsleven praat Tracy Metz, host van de talkshow Stadsleven in Pakhuis de Zwijger, met kunstenaar/vormgever Ronald Ophuis, dichter/schrijver Baban Kirkuki en de Syrische fotograaf Issa Touma. Special bij het programma Shell Shock in Eye, aansluitend vertoning van Notes from Aleppo en twee korte films van Issa Touma.

Notes from aleppo 3

Metz presenteert twee keer per jaar in Eye Cinema Stadsleven, deze keer met bijzondere gasten uit verschillende kunstdisciplines: de bekende vormgever, architect en kunstenaar Ronald Ophuis, de Syrische fotograaf Issa Touma en de Iraakse dichter Baban Kirkuki.

geweld tegengaan

Issa Touma is oprichter van het International Photography Festival in Aleppo en initiatiefnemer van Art Camping, een jaarlijkse workshop voor jongeren van verschillende religieuze overtuigingen en etnische afkomst. Touma begon met de workshops kort na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog, in de hoop het geweld met artistieke interventies tegen te gaan.

Ronald Ophuis schildert taferelen uit oorlogssituaties, waarin soms geweld op een gruwelijke manier wordt verbeeld. In zijn werk komen veelvuldig de weduwen van Srebrenica voor, de gevangenissen in Syrië en de kindsoldaten van Sierra Leone.

Baban Kirkuki is een Iraaks-Nederlandse dichter en schrijver. Kirkuki vluchtte in 1999 uit Irak omdat zijn pen werd onderdrukt door het voormalige regime van Irak. Hij debuteerde in 2006 in Nederland met Op weg naar Ararat, 29 gedichten over Koerdistan, oorlog en angst, maar ook over bergen, de winter en de woestijn. Ook in de drie bundels die daarop volgen nemen zijn twee identiteiten een belangrijke plaats in.

Het gesprek wordt omlijst met filmfragmenten uit de Eye-collectie, aansluitend is de vertoning van Notes from Aleppo, dat onderscheiden werd met de World Press Award for Digital Storytelling.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Shell Shock

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer
campagnebeeld Shell Shock
Notes from aleppo 2
Notes from aleppo 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op