Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Ra 18

Cinerama's Russian Adventure

Leonid Kristi / US, 1965 / 126 min.

Zes van Ruslands beste regisseurs uit de jaren zestig filmden het voormalige tsarenrijk in Kinopanorama, de Russische versie van breedbeeld, en maakten een adembenemend portret van hun vaderland. Amerikaanse producenten maakten er een Cinerama-reisdocumentaire van, een ‘travelogue’, met de stem van verteller Bing Crosby op de geluidsband. Breedbeeldspecialisten David Strohmaier en Randy Gitsch komen naar EYE en vertellen over de achtergronden van de (digitale) restauratie.

Fa0049 cinerama russian adventure cover

Ook in de Koude Oorlog-tijd van de jaren zestig was er tijd voor ontspanning; niets van de politieke strubbelingen tussen de VS en de USSR is zichtbaar in deze indrukwekkende travelogue, die werd samengesteld uit zes Sovjet Kinopanorama-producties van regisseurs Leonid Kristy, Roman Karmen, Boris Dolin, Oleg Lebedev, Solomon Kogan en Vassily Katanian.

“This will be what I believe our most exciting journey”, belooft de vriendelijke, laconieke stem van Crosby aan het begin van de film. En dat is geen woord te veel voor wat volgt: een montage van indrukwekkende opnamen van het leven in Rusland, van een rit met de slee door de sneeuw tot een registratie van een optreden van het Bolshoi Ballet, van rendierraces en het Circus Moskou tot houtkap langs de Tisza-rivier en geestige opnamen van Misja de Beer op honingjacht.

Cinerama-aficionado”s en filmarchivarissen David Strohmaier en Randy Gitsch houden een introductie over de achtergronden van de (digitale) restauratie.

Details

Regisseur

Leonid Kristi

Productiejaar

1965

Productieland(en)

US

Originele titel

Cinerama's Russian Adventure

Lengte

126 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Ra 22
Ra 30
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op