Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Ciske de rat (Guido Pieters, NL 1984)

Ciske de Rat

Guido Pieters / NL, 1984 / 105 min.

Kaskraker over een aardig Amsterdams schoffie die geregeld overhoop ligt met zijn omgeving. Een onderwijzer probeert hem nog de goede kant op te sturen, maar als Ciske in een vlaag van razernij zijn boosaardige moeder doodsteekt moet hij het tuchthuis in.

poster Ciske de rat (Guido Pieters, NL 1984)
Ciske wordt gezien als een onhandelbaar joch dat alleen maar kattenkwaad uithaalt. Zijn vader is zeeman en ziet hem amper, zijn moeder wil niks van hem weten. Ciske heeft het zijn hart op de juiste plek en probeert toch wat van zijn leven te maken in het Amsterdam van de jaren 30. Meester Bruis krijgt het voor elkaar om het vertrouwen van Ciske te winnen en even lijkt het alsof hij op het goede pad is beland. Totdat de moeder van Ciske zijn lievelingsboek verscheurt en Ciske haar in een woede-uitbarsting neersteekt.

De verfilming van het gelijknamige boek van Piet Bakker trok destijds meer dan twee miljoen bioscoopbezoekers en betekende de doorbraak van Danny de Munk, mede dankzij zijn hartverscheurende evergreen 'Ik voel me zo verdomd alleen'.

Het camerawerk is van Frans Bromet, de overige rollen worden gespeeld door de bekendste acteurs uit die tijd, zoals Willeke van Ammelrooy, Peter Faber, Rijk de Gooyer, Willem Nijholt, Herman van Veen en Linda van Dyck. De makers namen de film op in de Czaar Peterbuurt omdat daar relatief gemakkelijk een jaren-dertig-sfeer – Amsterdam in de crisisjaren – kon worden opgeroepen.

Vertoning op 35mm uit de Eye-collectie.

Sigma Pictures

De iconische filmproducent Matthijs van Heijningen is 80 jaar geworden, en dat vieren we met een selectie van de beste films die hij samen met levens- en zakenpartner Guurtje Buddenberg produceerde voor Sigma Pictures sinds 1975, waaronder Flanagan, Een vlucht regenwulpen, Ciske de Rat, Kracht en De bende van Oss.

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Guido Pieters

Productiejaar

1984

Productieland(en)

NL

Originele titel

Ciske de Rat

Lengte

105 min.

Taal

zonder

Ondertiteling

ZONDER

Drager

35mm

still Ciske de rat (Guido Pieters, NL 1984)
still Ciske de rat (Guido Pieters, NL 1984)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op