Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Krzysztof Kieslowski op de set van City Life (Krzysztof Kieslowski, NL 1990)

City Life

Alejandro Agresti, Gábor Altorjay, José Guerin, Krzysztof Kieslowski, Clemens Klopfenstein, Tato Kotetishvili, Mildred van Leeuwaarden, Eagle Pennell, Dick Rijneke, Carlos Reichenbach, Mrinal Sen, Béla Tarr, Ousmane M'Baye / NL, 1990 / 240 min.

Voor de vier uur durende episodefilm City Life, een project van Dick Rijneke en Mildred van Leeuwaarden, regisseerde de vermaarde Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski de bijdrage over Warschau. Rijneke is bij de voorstelling aanwezig en vertelt over zijn samenwerking met Kieslowski.

poster City Life (Agresti, Altorjay, Guerin, Kieslowski, Klopfenstein, Kotetishvili, van Leeuwaarden, Pennell, Rijneke, Reichenbach, Sen, Tarr, M'Baye, NL 1990)
Twaalf steden van over de hele wereld passeren de revue in City Life, het monsterproject van de filmmakers en initiatiefnemers Dirk Rijneke en Midred Van Leeuwaarden, die een aantal internationaal gerenommeerde filmmakers uitnodigden, van Mrinal Sen (Calcutta) tot Béla Tarr (Boedapest), van Carlos Reichenbach (Sao Paulo) tot Ousmane M’Baye (Dakar).

Zij vroegen de deelnemende regisseurs een persoonlijke impressie te geven van de stad waarin zij leefden, in korte vertellingen van 20 minuten. Verbindende rode draad is de referentie van iedere maker aan het verhaal van de Titanic, hier opgevat als de gezonken drijvende stad, en het verhaal van de Toren van Babel met zijn bekende spraakverwarring. Voor de muziek tekende vaste Kieslowski-componist Zbigniew Preisner.

Warschau

Straten, mensen, verkeer, voorvallen, grootstedelijke chaos of opnamen van verstilde monumenten: in City Life trekt het complete stadsleven voorbij. In zijn bijdrage Seven Days a Week (Siedem dni w tygodniu) volgde Kieslowski zes inwoners van Warschau in de roerige periode van de overgang van dictatuur naar democratie; van ieder van hen zien we een dag uit hun leven, van het ontbijt tot aan het slapen gaan. Het ontbijt op de zevende dag brengt allen verrassend samen.

Seven Days a Week (1988) was de eerste (en laatste) documentaire van Kieslowski sinds de jaren tachtig, toen hij definitief koos voor fictie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alejandro Agresti, Gábor Altorjay, José Guerin, Krzysztof Kieslowski, Clemens Klopfenstein, Tato Kotetishvili, Mildred van Leeuwaarden, Eagle Pennell, Dick Rijneke, Carlos Reichenbach, Mrinal Sen, Béla Tarr, Ousmane M'Baye

Productiejaar

1990

Productieland(en)

NL

Originele titel

City Life

Lengte

240 min.

Taal

zonder

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
campagnebeeld De Films van Kieslowski
Krzysztof Kieslowski op de set van City Life (Krzysztof Kieslowski, NL 1990)
still City Life (Krzysztof Kieslowski, NL 1990)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op