Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Annex colbert claudette cleopatra 04

Cleopatra

Cecil DeMille / US, 1934

Ver voor Elizabeth Taylor bracht Hollywoodster Claudette Colbert de sfinxachtige Cleopatra al tot leven: Cecil B. DeMille gaf haar de hoofdrol in zijn extravagante sprookje over het oude Egypte. Vertoning bij de première van Café Society, Woody Allens eerbetoon aan het vroege Hollywood.

Ps 31

Deze vroege versie van Cleopatra – Taylors vertolking is uit 1963 – is een extravagant sprookje over een mysterieuze schoonheid en haar Romeinse aanbidders: de aristocratische Julius Caesar en de onverschrokken vechtersbaas Marcus Antonius.

Regisseur Cecil B. DeMille, creatieve kracht achter de Paramount-studio en geboren showman, maakte een hoogst beweeglijk historiestuk van de Cleopatramythe, met telkens terugkerende danseressen en door driehonderd synchroon bewegende roeiers voortgestuwde boten.

Claudette Colbert - DeMille regisseerde haar eerder in The Sign of the Cross (1932) – geeft een vlekkeloze vertolking van de intrigerende mannenverslindster Cleopatra, de onweerstaanbare Sphinx die een alliantie met het machtige Rome hoopt te smeden.

DeMille visualiseerde zijn dromen en visioenen van de exotische Oriënt met pracht en praal, geheel overeenkomstig het sensuele fantasiebeeld dat men in die jaren van de Arabische wereld wilde koesteren. Cleopatra”s zelfmoord met de giftand van een slang (een echte) paste goed in DeMilles voorkeur voor historisch spektakel in de lijn van The Crusades en The Ten Commandments, films die zouden volgen.

Details

Regisseur

Cecil DeMille

Productiejaar

1934

Productieland(en)

US

Originele titel

Cleopatra

0

Drager

DCP - encrypted

Tumblr lwine82oft1qa70eyo1 1280
Antony and cleopatra
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op