Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Clerks (Kevin Smith, US 1994)

Clerks

Kevin Smith / US, 1994 / 92 min.

Slacker comedy van Kevin Smith over de belevingswereld van twee kruideniersbedienden in New Jersey die gevatte, filosofisch getinte dialogen afleveren over vrouwen, seks, overspel en de wereld in het algemeen. Vertoning op 35mm.

poster Clerks (Kevin Smith, US 1994)
De slogan van deze slackerklassieker: “Just because they serve you, doesn't mean they like you.” En daarmee kunnen de klanten van buurtwinkel de Quick Stop Grocery in New Jersey het mee doen.

Winkelbedienden Dante Hicks en Randal Graves zijn immers slackers van de eerste generatie, wat wil zeggen dat bediening niet iets is om werk van te maken… In plaats daarvan fantaseren en keuvelen de twee jongens in houthakkerhemden er lustig op los; snelle tiktakdialogen, onstuimige discussies en levensbeschouwingen brengen reuring in hun bestaan als winkelbediende achter de kassa, het ogenschijnlijk sukkelige onderwerp werd door debuterend regisseur Kevin Smith met veel vaart droog humoristisch vormgegeven, reden waarom de lowbudget zwart-witfilm (kosten: 27.000 dollar) tot cultklassieker uitgroeide.

Clerks raakte een snaar bij een hele generatie college drop-outs die slecht betaalde baantjes had en intussen droomde van een alternatief bestaan als acteur, filmmaker of womanizer, natuurlijk zonder daar veel moeite voor hoeven te doen. Daarmee werd de film een slag in het gelaat van de degenen die nog geloofden in de beloften van de Amerikaanse Droom, een daad van vrolijk, aanstekelijk nihilisme, een opgestoken middelvinger tegen de typisch Amerikaanse 'can do'-mentaliteit.

Vertoning op 35mm (uit de collectie van Eye).

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Kevin Smith

Productiejaar

1994

Productieland(en)

US

Originele titel

Clerks

Lengte

92 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Clerks (Kevin Smith, US 1994)
still Clerks (Kevin Smith, US 1994)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op