Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Fo0088593

Clockers

Spike Lee / US, 1995

Uitstekende, ondergewaardeerde 'hood movie' van Spike Lee over een jonge drugsdealer die verstrikt raakt in een moordonderzoek. EYE vertoont drie films van Spike Lee als onderdeel van het festival Black Achievement Month, dat in oktober voor de tweede maal plaatsvindt. Te zien zijn ook de klassiekers She's Gotta Have It en Malcolm X. Met inleiding van John Leerdam, projectleider Black Achievement Month.

Ao1028284

Strike is de jeugdige leider van een groepje drugdealers die klokje rond bezig zijn (vandaar 'clockers') met het verkopen van verdovende middelen op een plein in een zwarte wijk in Brooklyn. Om zijn 'carrière' vooruit te helpen moet hij van zijn baas Rodney Little een vervelende concurrent uit de weg ruimen. Spike Lee brengt op een overtuigende (en harde) manier het leven in de verloederde wijken van Brooklyn over, mede door het excellente spel van debutant Mekhi Phifer, Harvey Keitel en John Turturro.

Clockers is gebaseerd op de gelijknamige roman van Richard Price, die zelf opgroeide in een wijk zoals in de film en het boek wordt beschreven. Oorspronkelijk zou Martin Scorsese het boek verfilmen, maar toen deze besloot zich op de productie van Casino te concentreren droeg hij het project over aan Spike Lee. Lee en Price herschreven het scenario, waarin de focus kwam te liggen bij drugsdealer Strike. Cameraman Malik Hassan Sayeed liet zich voor zijn rauwe, gruizige beelden onder meer inspireren door The French Connection (William Friedkin, 1971).

Clockers wordt ook wel een 'hood movie' genoemd, een subgenre van bende- en drugsgerelateerde films dat begin jaren negentig onder de naam 'Black New Wave' films bracht als Boyz n the Hood (John Singleton, 1991) en Menace II Society (Albert & Allen Hughes, 1993). Clockers ging de boeken in als een ondergewaardeerde film van Spike Lee: het was een matig succes in de bioscopen, ondanks de uitstekende kritieken.

Details

Regisseur

Spike Lee

Productiejaar

1995

Productieland(en)

US

Originele titel

Clockers

0

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Fo0088597
Fo0088596
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op