Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Close Encounters of the Third Kind

Close Encounters of the Third Kind

Steven Spielberg / US, 1977 / 135 min.

Twee jaar na Jaws verraste Spielberg het publiek met een film die het cliché van de boosaardige alien op z’n kop zette. In Close Encounters of the Third Kind beleven de hoofdpersonen zelfs een spiritueel moment wanneer buitenaardse ruimtereizigers een bezoek brengen aan de aarde.

Close encounters of the third kind original ps

Een elektricien wordt bezocht door vreemde visioenen. Een kind verdwijnt onder de ogen van zijn moeder in een kolkende wolkenmassa. Ondertussen wordt door militairen het gebied rond een tafelberg onder valse voorwendselen ontruimd. Dat de komst van het ruimteschip ook de kijker van nu nog met ontzag vervult, is mede te danken aan Douglas Trumbull, het genie achter de baanbrekende special effects van 2001: A Space Odyssey (1968).

Director's CutAlsof dat nog niet genoeg was, verzorgde Spielberg in 1980 een nieuwe edit van de film, waarin een kijkje wordt genomen in het interieur van het ruimteschip. EYE vertoont de definitieve director's cut uit 1998, die juist weer meer aan de verbeelding overlaat. Less is more; zelfs Steven Spielberg kan daar soms niet omheen. Speciaal voor het Spielbergprogramma heeft EYE een nieuwe 35mm print laten maken van de Director”s Cut. Dit is de derde versie die er van de film is gemaakt en met 137 minuten niet alleen de langste, maar ook de enige die de goedkeuring van Mr. Spielberg zelf heeft.

““Er zijn beelden uit Close Encounters die ik nooit zal vergeten. Die berg in scheerschuim, en dan in klei, en het moment waarop Richard Dreyfuss die berg dan in het echt ziet, dat is maximaal emotioneel.” – Nanouk Leopold (regisseur Boven is het stil).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Steven Spielberg

Productiejaar

1977

Productieland(en)

US

Originele titel

Close Encounters of the Third Kind

Lengte

135 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Steven Spielberg

Eye presenteert 8 juli t/m 31 augustus 2016 een zomer lang een overzicht van het werk van de succesvolste regisseur aller tijden. Op het programma staan twintig gezichtsbepalende films uit Spielbergs rijke carrière.

Lees meer
campagnebeeld Steven Spielberg – Meesterverteller
still Close Encounters of the Third Kind
still Close Encounters of the Third Kind
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op