Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Lukas Dhont / BE, NL, FR, 2022 / 105 min.

Léo en Rémi, twee boezemvrienden, gaan naar de eerste klas van de middelbare school. Daar trekt hun volstrekt natuurlijke intimiteit de aandacht – Léo begint afstand te nemen. Close is een intense verkenning van jongensvriendschap en de grenzen die daaraan worden gesteld. 

poster Close (Lukas Dhondt, BE/NL/FR 2022)

Vrienden voor het leven zijn het, al sinds hun kinderjaren. Léo en Rémi, twee sprieterige dertienjarigen, zijn onafscheidelijk, ze rennen door de bloemenvelden van Léo’s familie, slapen in hetzelfde bed en beleven een natuurlijke, spontane intimiteit, waarbij de borstkas van de een de ander tot kussen kan dienen.

Wanneer de twee naar de middelbare school gaan, wordt alles anders; de fysiek ontspannen omgang van de jongens met elkaar oogst afkeurende blikken. Als de meiden in de klas vragen of Léo en Rémi ‘een koppel’ zijn, begint Léo afstand te nemen. Rémi is in verwarring; heeft hij iets gedaan wat Léo heeft gekwetst?

Gouden Palm-nominatie

Close is een coming-of-age-vertelling over de gevoeligheden van de puberteit en de manier waarop geldende mores grenzen stellen aan spontaan, natuurlijk gedrag. Aan welke verwachtingen moet een (jongens)vriendschap voldoen? Léo en Rémi komen tot de ontdekking dat wat voor hen gewoon is, bij anderen vragen oproept.

Lukas Dhont (Gent, 1991) kreeg voor zijn debuut Girl (2018) – over een jonge transvrouw – de Camera d’Or-prijs van het Cannes-filmfestival. Ook Close, een coproductie met het Nederlandse Topkapi, werd omarmd in Cannes: geselecteerd voor de Gouden Palm-competitie en toekenning van de Grand Prix, ex aequo met Stars At Noon van Française Claire.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Close ziet u de korte film Bloeistraat (2018, 9 minuten) van Nienke Deutz. Het is zomervakantie, twee beste vriendinnen brengen al hun tijd samen in huis door. Ze zijn onafscheidelijk en doen het liefst alles met z'n tweeën. Maar de vanzelfsprekendheid van hun samenzijn wordt op de proef gesteld door de tussenkomst van de puberteit.

Close in de pers

...toonbeeld van filmen op het hoogste niveau: de meticuleuze beeldtaal is perfect...prachtig...puntgaaf, vertederend en door de ziel snijdend... (***** De Volkskrant)

...delicate, hartverscheurende film...indrukwekkend...zachtaardige maar vastberaden manier... (**** NRC Handelsblad)

...heel mooie film...hartverscheurend...Mooi verteld en uitstekend gespeeld... (**** VPRO/Cinema.nl)

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Lukas Dhont

Productiejaar

2022

Productieland(en)

BE, NL, FR

Originele titel

Close

Lengte

105 min.

Taal

Nederlands, Vlaams, Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Close (Lukas Dhondt, BE/NL/FR 2022)
still Close (Lukas Dhondt, BE/NL/FR 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op