Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Jessica Hausner / AT, FR, GB, DK, 2023 / 110 min.

IJzingwekkende sociale satire van Jessica Hausner (Lourdes) over sektarisme, geloof en zelfbedrog. Mia Wasikowska is de griezelige gezondsheidsdocent op een chique internationale kostschool die het evangelie van 'bewust eten' predikt, met akelige gevolgen.

poster Club Zero (Jessica Hausner, AT/DE/FR/GB 2024)

De eigenzinnige miss Novak gaat aan de slag op een privéschool waar ze les zal geven in het bewust omgaan met eten. De verwachtingen zijn hoog en slechts een kleine selectie leerlingen mag deelnemen aan haar lessen. Dat ‘bewuste eten’ is een zogenaamd ecologisch dieet maar feitelijk een verheerlijkte vorm van anorexia. Het houdt in dat je zo min mogelijk eet, en uiteindelijk helemaal niets – een doel waar de beïnvloedbare tieners van Novak met onrustbarende vastberadenheid naartoe werken.

De beelden onder hoogspanning en de sardonische ondertonen van de schrijver-regisseur Hausner doen denken aan het werk van landgenoten Michael Haneke en Ulrich Seidl, maar Hausners bijzondere tragikomedies, doordrenkt met primaire kleuren, zijn onmiskenbaar van haar hand. Club Zero, Hausners tweede Engelstalige speelfilm, zoekt de grenzen op tussen geloof en zelfbedrog, liefde en perversie, solidariteit en groepsdenken.

Ze maakt daarbij gebruik van een bedrieglijk joviale esthetiek die Instagram-waardig is maar eigenlijk een zenuwslopend commentaar is op de zelfingenomen levensstijltrends, gemaakt door een van de meest vooraanstaande provocateurs van Oostenrijk.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Club Zero kun je kijken naar de korte film Eine Bären Sache, een reclamefilm van Joop Geesink's Dollywood uit 1956 voor gecondenseerde melk van het Duitse merk Bärenmarke in de vorm van een poppenanimatie waarin we in een door beren bevolkte wereld terechtkomen gesitueerd in een idyllisch Alpenlandschap.

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Jessica Hausner

Productiejaar

2023

Productieland(en)

AT, FR, GB, DK

Originele titel

Club Zero

Lengte

110 min.

Taal

Engels, Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Club Zero (Jessica Hausner, AT/DE/FR/GB 2024)
still Club Zero (Jessica Hausner, AT/DE/FR/GB 2024)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op